Chaczapuri
To gruzińskie danie ma wiele odmian: z serem, jajkiem, twarogiem lub pastą paprykową typu aivar.

Składniki
Ciasto
-
Drożdże świeże 40 g
-
Mleko 330 ml
-
Cukier 20 g
-
Sól 15 g
-
Mąka pszenna 400 g
-
Masło 80 g
Chaczapuri
-
Ser kozi lub owczy 300 g
-
Jaja kurze, rozmiar S 11 cu
Przygotowanie
-
Ciasto
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
- Dodaj cukier, sól i część mąki do uzyskania konsystencji śmietany. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
- Następnie dodaj pozostałą część mąki i roztopione masło. Ciasto wyrabiaj przez ok. 5 minut. Przykryj ścierką i pozostaw na 20 minut.
- Przygotowane ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kulki.
-
Chaczapuri
- Kulkę ciasta uformuj palcami w kształt okrągłego placka, pozostawiając nienaruszone brzegi.
- Wysmaruj Ramą 24%, dodaj ser i, ciągnąc za boki, nadaj kształt łódeczki. Posmaruj brzegi roztrzepanym jajem.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 180˚C i piecz przez 5 minut. Następnie dodaj jajko i piecz kolejne 5 minut.
-
Podanie
- Udekoruj ulubionymi ziołami.