+

Ciasto

  • Drożdże świeże 40.0 g
  • Mleko 330.0 ml
  • Cukier 20.0 g
  • Sól 15.0 g
  • Mąka pszenna 400.0 g
  • Masło 80.0 g

Chaczapuri

  • Ser kozi lub owczy 300 g
  • Kwaśna śmietana 200.0 g
  • Jaja 11.0 szt.
  1. Ciasto

    • Drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
    • Dodaj cukier, sól i część mąki do uzyskania konsystencji śmietany. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
    • Następnie dodaj pozostałą część mąki i roztopione masło. Ciasto wyrabiaj przez ok. 5 minut. Przykryj ścierką i pozostaw na 20 minut.
    • Przygotowane ciasto podziel na 10 części, uformuj z nich kulki.
  2. Chaczapuri

    • Kulkę ciasta uformuj palcami w kształt okrągłego placka, pozostawiając nienaruszone brzegi.
    • Wysmaruj kwaśną śmietaną, dodaj ser i, ciągnąc za boki, nadaj kształt łódeczki. Posmaruj brzegi roztrzepanym jajem.
    • Wstaw do pieca nagrzanego do 180˚C i piecz przez 5 minut. Następnie dodaj jajko i piecz kolejne 5 minut.
  3. Podanie

    • Udekoruj ulubionymi ziołami.