Wprowadzenie

Poznajcie fotografa Remka Kraaijevelda i szefa kuchni Justina Niessena, którzy poprowadzą zajęcia z zakresu doskonalenia sztuki fotografowania żywności. Skupią się na świetle, kompozycji i stylizacji, a także umiejętnościach szybkiej i wygodnej edycji.

Światło naturalne — z boku

Dowiecie się, jak wykorzystywać światło dzienne do rejestrowania najlepszych ujęć oświetlonych z boku, wykorzystując różne kąty, odbicia światła i kompozycje

Światło naturalne — z tyłu

Dowiecie się, jak dobrze oświetlić zdjęcie i stworzyć odpowiednie cienie. Remko przedstawi Wam najlepsze kąty z wykorzystaniem światła z tyłu.

Sztuczne światło

Dowiecie się, jak wykorzystać światło LED do wykonywania naturalnie wyglądających ujęć. Ta technika pomoże Wam uchwycić wszelkie szczegóły, niezależnie od tego, jak ciemno jest w pomieszczeniu.

Kompozycja i kąty

Poznacie przydatne wskazówki dotyczące najlepszych kompozycji i kątów, które pozwolą Wam wyróżnić swoje zdjęcia w mediach społecznościowych. Remko podpowie Wam, które kąty wybrać do poszczególnych potraw.

Stylizacja za pomocą ciemnego tła

Nauczycie się wykonywać zdjęcia i przygotowywać stylizacje na ciemnym tle, koncentrując się na fotografowanym daniu. Remko przedstawi też metodę „nadjedzonej potrawy” oraz rekwizyty i tła, które będą się dobrze komponować z daniem.

Stylizacja za pomocą jasnego tła

Remko omówi elementy konieczne do stylizacji, która dopełni Wasze ujęcia, oraz sposoby eksperymentowania z rekwizytami, aby robić doskonałe zdjęcia.

Nakładanie dania na talerz

Ten odcinek zawiera wskazówki w zakresie nakładania fotografowanych potraw na talerze, w tym wszelkie szczegóły, na które trzeba zwrócić uwagę.

Podstawy edycji w smartfonie

Od filtrów do narzędzi edycyjnych — poznacie narzędzia na Instagramie oraz w aplikacjach do edycji, które wyróżnią i udoskonalą zdjęcie przed publikacją.