Menu

03:18

Rozdział 1. Metodologia HACCP – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. 

Firma Unilever Food Solutions, w pełni oddana kwestiom bezpieczeństwa żywności, przedstawia prosty poradnik dotyczący higieny, pełen przydatnych i profesjonalnych rozwiązań pozwalających utrzymać kuchnię czystą i bezpieczną. W tym pierwszym rozdziale dowiesz się, czym jest HACCP i jak pomoże Ci uporządkować swoją firmę i zwiększyć jej wydajność. 

08:05

Rozdział 2. Podstawowe warunki HACCP

W tym rozdziale przedstawiona zostaje metodologia i pięć podstawowych zasad HACCP. Przechodząc przez kolejne kroki szkolenia, nauczysz się identyfikować niebezpieczeństwa, zanim zdołają doprowadzić do poważniejszych problemów. Poznaj cztery zagrożenia dla bezpieczeństwa, przejrzyj przykłady monitorowania i popraw swoje środowisko pracy. 

01:15

Rozdział 3. Ograniczanie złożoności 

Naucz się ograniczać złożoność procesów w swojej kuchni, aby stworzyć wydajne i wygodne środowisko pracy. 

02:47

Rozdział 4. Higiena osobista

Poznaj wskazówki dotyczące kluczowego znaczenia higieny osobistej w kuchni. Zwiększ bezpieczeństwo, skupiając się na higienie osobistej i uniformizacji miejsca pracy, wyposażenia i narzędzi. 

3:00

Rozdział 5. Odbiór dostaw

Rozdział ten omawia wybór odpowiedniego dostawcy, który spełnia Twoje wymagania. Unikaj niepotrzebnego ryzyka i zadbaj o ogólne bezpieczeństwo i ochronę Twojej firmy. Dowiedz się, jak prawidłowo rozpoznawać i oceniać najlepszych dostawców i ich warunki. 

07:12

Rozdział 6. Przechowywanie 

Prawidłowe przechowywanie produktów ma kluczowe znaczenie dla zagwarantowania bezpieczeństwa Twoich klientów; jednocześnie zapewnia firmie ekonomiczne rozwiązania. Unikaj błędów, usprawnij komunikację i poznaj wymagania dotyczące przechowywania charakterystyczne dla każdego produktu. 

06:17

Rozdział 7. Przygotowanie

Czas przygotowania jest niezwykle ważny dla bezpieczeństwa żywności. W tym rozdziale zamieszczamy wskazówki dotyczące prawidłowego przygotowywania żywności – smażenia, rozmrażania czy krojenia. Poznaj zagrożenia związane z tymi procesami i dowiedz się, jak najlepiej ich unikać. 

02:33

Rozdział 8. Schładzanie

Dowiedz się, jak chronić żywność przygotowaną wcześniej, by docierała do klientów tak świeża i bezpieczna, jak to tylko możliwe. 

02:55

Rozdział 9. Podawanie 

Zadbaj o to, by dbałość w przygotowaniu dania nie kończyła się przed jego podaniem i prezentacją. Skorzystaj z profesjonalnych porad dotyczących żywności podawanej w formie cateringowej i utrzymania standardów zdrowotnych. 

01:41

Rozdział 10. Po podaniu

Dowiedz się, w jaki sposób zadbać o przestrzeganie norm bezpieczeństwa żywności nawet po zakończeniu pracy, zachęcając pracowników do właściwego sprzątania, jednocześnie ułatwiając pracę następnego dnia.

01:56

Rozdział 11. Utylizacja resztek

Podawanie żywności zawsze pozostawia po sobie mnóstwo resztek. Przyjrzyj się tym pomocnym wskazówkom, by zadbać, że resztki zostaną uprzątnięte i zutylizowane w sposób jak najbardziej higieniczny, aby uniknąć szkodliwych bakterii.

04:35

Rozdział 12. Czyszczenie i konserwacja 

Te proste kroki pomogą zrozumieć, jak ważną rolę czyszczenie i konserwacja odgrywają w kwestii bezpieczeństwa żywności. Te wskazówki pozwolą Tobie i Twoim pracownikom upewnić się, że odpowiednio czyścicie i dbacie o swoje otoczenie. 

02:43

Rozdział 13. Rejestr tygodniowy

Upewnij się, że kluczowe informacje są przekazywane i rejestrowane, a procedury bezpieczeństwa są przestrzegane. Ten rozdział przeprowadzi Cię przez niezbędne kontrole, które należy rejestrować.

00:47

Rozdział 14. Podsumowanie 

Bezpieczeństwo żywności ma kluczowe znaczenie dla sukcesu każdego przedsiębiorstwa spożywczego; wiemy jednak, że stanowi też poważne wyzwanie. Dlatego właśnie naszym celem jest zapewnienie odpowiedniego narzędzia, które pomoże Tobie i Twoim pracownikom sprostać temu wyzwaniu. 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza