Jak i czym zastąpić mięso w daniach restauracyjnych?
Aby uzyskać mięsny smak i strukturę dań, mamy do wyboru kilka opcji.
- Seitan.
Seitan zwany bywa „chińskim mięsem” ze względu na swoje pochodzenie. Przygotowuje się go z glutenu – albo wypłukując inne składniki z ciasta z mąki pszennej, albo używając czystego glutenu w proszku. Dobrze wyrobiony seitan ma mięsną konsystencję i dobrze chłonie smak marynat. Jest jednak bardzo czasochłonny w przygotowaniu. - TVP, czyli Textured Vegetable Protein - białkowy zamiennik mięsa
To wysoko przetworzone produkty stworzone z wyizolowanego białka sojowego, dostępne na rynku w formie kotletów, kostki lub granulatu. Są szybkie w przygotowaniu, ale nie oddają idealnie smaku i konsystencji mięsa. - Jackfruit – roślinny zamiennik mięsa
Ten owoc, po długotrwałym gotowaniu w sosie, dobrze imituje szarpane mięso – kurczaka lub wołowinę. Jest przy tym dość kosztowny. - Gotowe alternatywy dla mięsa
Są przygotowane po to, by idealnie oddawać smak i konsystencję mięsa, dzięki czemu smakują również miłośnikom tradycyjnych potraw. Nie wymagają długotrwałej obróbki. Co więcej, zachowują się podobnie jak mięso – dzięki czemu te same dania można serwować w wersji mięsnej i bezmięsnej, nie zmieniając autorskich receptur.
Zamienniki mięsa w kuchni tradycyjnej
Jeśli serwujesz dania kuchni tradycyjnej i chcesz oferować je również tym, którzy unikają mięsa, świetnym wyborem będą The Vegetarian Butcher Jak Klopsiki. Można podawać je w tradycyjnych sosach, jak pomidorowym, grzybowym czy chrzanowym, śmietanowym, winnym lub warzywnym demi glace. Świetnie pasują do wielu dodatków: ziemniaków, klusek, pyz na parze oraz makaronów.
Klasyczną propozycją śniadaniową są natomiast wegetariańskie „kiełbaski” The Vegetarian Butcher jak Kiełbaski. Możemy podsmażyć je na patelni lub upiec – uzyskamy świetny smak i chrupiącą skórkę.”
Zamienniki mięsa w kuchni włoskiej
Kuchnia włoska bez mięsa jest nie tylko możliwa, ale też naprawdę pyszna. Możesz przygotować tradycyjny sos boloński zamieniając mięso mielone na The Vegetarian Butcher Jak Mielone i wykorzystać go do makaronu, lasagne czy polać nim pizzę. Jak Mielone posiada soczystą strukturę oraz mięsny smak, dzięki czemu smakuje każdemu.
Zamienniki mięsa w kuchni amerykańskiej
Burger 0% wołowiny? Czemu nie! Wystarczy zamienić tradycyjne kotlety na soczyste The Vegetarian Butcher Jak Burger Supreme, których aromat skusi nawet największych miłośników mięsa, a przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Możesz usmażyć je na patelni, aby uzyskać intensywny smak, lub grillować na średnim ogniu, by otrzymać dymny aromat i piękny wygląd.
Jeśli natomiast Twoi goście uwielbiają nuggetsy, możesz zaproponować im roślinne The Vegetarian Butcher Jak Nuggetsy, których chrupiąca skórka skrywa delikatne wnętrze, doskonale oddające smak i konsystencję kurczaka. Można je podać nie tylko z frytkami, ale też w sałatce lub w burgerze.
Zamienniki mięsa w kuchni azjatyckiej
Również kuchnia chińska, wietnamska czy tajska świetnie poradzi sobie bez mięsa. Wszystko za sprawą… roślinnego kurczaka. Wystarczy podmienić kawałki mięsa drobiowego na The Vegetarian Butcher Jak Kurczak, by przygotować pełne smaku azjatyckie dania z makaronem lub ryżem.
Soczyste The Vegetarian Butcher Jak Kurczak smakują też bardzo dobrze w klasycznym, tajskim curry. Przepis na autentyczne curry z wegetariańskim kurczakiem z warzywami w kokosowym sosie.
Szukasz więcej inspiracji, dzięki którym Twoja kuchnia stanie się bardziej roślinna? Poznaj kurs online Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”, w którym szefowa kuchni Andrea Waters prezentuje techniki przydatne w bezmięsnym gotowaniu i pokazuje, jak przygotować kilka prostych, roślinnych dań.