Jak farmer został wegetarianinem?

W 1998 roku pomór świń i choroba szalonych krów zbierała w Europie ogromne żniwo. Jaap Korteweg został wtedy poproszony o wykorzystanie swoich chłodni do przechowywania zwłok zwierząt. Ta katastrofa zmotywowała go do poszukiwania bardziej organicznego i przyjaznego zwierzętom sposobu chowu.

Pomysły był świetny – jednak etyczny ciężar hodowli zwierząt okazał się zbyt duży. W dniu, w którym musiał wysłać wychowane przez siebie krowy do rzeźni, postanowił przestać jeść mięso.

Wegetariański rzeźnik

Ograniczenie, a później całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa nie oznaczała oczywiście zmiany ulubionych potraw, smaków i tekstur. Dla Jaapa stało się jasne, że musi odnaleźć sposób, by cieszyć się tradycyjnymi daniami bez konieczności jedzenia mięsa zwierzęcego.

Jaap poświęcił więc trzy lata na stworzenie receptur, które oddadzą wszystko to, co w mięsie kochał – jego soczystość, głęboki smak i wyjątkowy zapach. Udało się to dzięki współpracy z producentami białka roślinnego, naukowcami oraz innowacyjnymi szefami kuchni.

Warto tę historię usłyszeć bezpośrednio z jego ust – kliknij tu i posłuchaj wystąpienia TEDx!

I tak powstał The Vegetarian Butcher

Marka The Vegetarian Butcher powstała w 2010 roku w Hadze. W 2012 roku pierwsze produkty pojawiają się w niderlandzkich sklepach, a zespół „wegetariańskich rzeźników” tworzy coraz to nowe receptury i produkty.

Dzięki wytężonej pracy, Jaap otrzymuje tytuł „Przedsiębiorcy Roku 2015”. Rok później otwiera pierwszy międzynarodowy sklep The Vegetarian Butcher w Berlinie, a następnie siedziby marki w Izraelu, Grecji i Finlandii.

Od 2018 roku w Hadze działa restauracja The Vegetarian Butcher, która swój koncept opiera o dania z roślinnym mięsem równie smacznym, co zwierzęce. Aktualnie nasze produkty dostępne są w sklepach na całym świecie – a my nie zamierzamy się zatrzymać.

Przyszłość bez mięsa

Od lat Jaap Korteweg pracuje wraz z szefem kuchni Paulem Bomem i oddanym zespołem nad tworzeniem gastronomii, w której każde mięso zwierzęce można zastąpić roślinnym.

Swoją pracą chce zachęcić entuzjastów mięsa do doświadczenia wegetariańskich produktów i zdania sobie sprawy, że wybierając dania bez mięsa zwierzęcego nie tracą nic ze smaku i tekstury potrawy. The Vegetarian Butcher ma ambicję stać się największym rzeźnikiem na świecie – i to jak najszybciej.