Jak farmer został wegetarianinem?
W 1998 roku pomór świń i choroba szalonych krów zbierała w Europie ogromne żniwo. Jaap Korteweg został wtedy poproszony o wykorzystanie swoich chłodni do przechowywania zwłok zwierząt. Ta katastrofa zmotywowała go do poszukiwania bardziej organicznego i przyjaznego zwierzętom sposobu chowu.
Pomysły był świetny – jednak etyczny ciężar hodowli zwierząt okazał się zbyt duży. W dniu, w którym musiał wysłać wychowane przez siebie krowy do rzeźni, postanowił przestać jeść mięso.
Wegetariański rzeźnik
Ograniczenie, a później całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa nie oznaczała oczywiście zmiany ulubionych potraw, smaków i tekstur. Dla Jaapa stało się jasne, że musi odnaleźć sposób, by cieszyć się tradycyjnymi daniami bez konieczności jedzenia mięsa zwierzęcego.
![](/nasze-marki/nasze-marki/the-vegetarian-butcher/poznaj-jaapa-kortewega-pierwszego-wegetarianskiego-rzeznika/_jcr_content/parsys/content/textimage_1354043594/image.img.png/1586960850237.png)
Jaap poświęcił więc trzy lata na stworzenie receptur, które oddadzą wszystko to, co w mięsie kochał – jego soczystość, głęboki smak i wyjątkowy zapach. Udało się to dzięki współpracy z producentami białka roślinnego, naukowcami oraz innowacyjnymi szefami kuchni.
Warto tę historię usłyszeć bezpośrednio z jego ust – kliknij tu i posłuchaj wystąpienia TEDx!
I tak powstał The Vegetarian Butcher
Marka The Vegetarian Butcher powstała w 2010 roku w Hadze. W 2012 roku pierwsze produkty pojawiają się w niderlandzkich sklepach, a zespół „wegetariańskich rzeźników” tworzy coraz to nowe receptury i produkty.
Dzięki wytężonej pracy, Jaap otrzymuje tytuł „Przedsiębiorcy Roku 2015”. Rok później otwiera pierwszy międzynarodowy sklep The Vegetarian Butcher w Berlinie, a następnie siedziby marki w Izraelu, Grecji i Finlandii.
Od 2018 roku w Hadze działa restauracja The Vegetarian Butcher, która swój koncept opiera o dania z roślinnym mięsem równie smacznym, co zwierzęce. Aktualnie nasze produkty dostępne są w sklepach na całym świecie – a my nie zamierzamy się zatrzymać.
Przyszłość bez mięsa
Od lat Jaap Korteweg pracuje wraz z szefem kuchni Paulem Bomem i oddanym zespołem nad tworzeniem gastronomii, w której każde mięso zwierzęce można zastąpić roślinnym.
![](/nasze-marki/nasze-marki/the-vegetarian-butcher/poznaj-jaapa-kortewega-pierwszego-wegetarianskiego-rzeznika/_jcr_content/parsys/content/textimage_1446460069/image.img.png/1586960850296.png)
Swoją pracą chce zachęcić entuzjastów mięsa do doświadczenia wegetariańskich produktów i zdania sobie sprawy, że wybierając dania bez mięsa zwierzęcego nie tracą nic ze smaku i tekstury potrawy. The Vegetarian Butcher ma ambicję stać się największym rzeźnikiem na świecie – i to jak najszybciej.