Oto The Vegetarian Butcher – rzeźnik przyszłości | Unilever Food Solutions

Z miłości do mięsa

The Vegetarian Butcher powstał z inicjatywy Jaapa Kortewega, farmera w ósmym pokoleniu, który przez wiele lat pracował z producentami białka roślinnego, naukowcami i innowacyjnymi szefami kuchni. Wszystko po to, by oddać smak wieprzowiny, wołowiny i kurczaka w produktach roślinnych.

Ta niderlandzka marka powstała w 2010 roku w Hadze i od tego czasu zyskała na świecie wizerunek rzeźnika przyszłości, który oferuje szefom kuchni możliwość dostarczenia gościom unikającym mięsa znanego i uwielbianego mięsnego smaku.

Z tego powodu The Vegetarian Butcher współtworzą nowatorscy szefowie kuchni, którzy – tak jak ich goście – uwielbiają smak mięsa. Odpowiadają za to, by w teksturze i aromacie roślinne mięso niczym nie odbiegało od zwierzęcego oraz tworzą receptury, które pozwalają łatwo włączyć produkty The Vegetarian Butcher do menu.

Z miłości do smaku mięsa

Coraz więcej restauracyjnych gości wybiera dania bezmięsne. Spowodowane jest to rosnącą dbałością o środowisko, a także większą świadomością dotyczącą praw zwierząt oraz wpływu mięsa na zdrowie.

Nie oznacza to jednak, że nie lubią oni smaku mięsa – wprost przeciwnie, wielu z nich go uwielbia i chętnie ponownie go doświadczy. To dla nich stworzyliśmy nasze wyjątkowe mięso roślinne. Jego wygląd, zapach, tekstura czy smak perfekcyjnie odpowiadają tym znanym z mięsa zwierzęcego – a to wszystko dzięki naszemu zamiłowaniu do tradycyjnego rzemiosła.

Co więcej, mięso roślinne od The Vegetarian Butcher posiada zbliżone wartości odżywcze do mięsa zwierzęcego. To wszystko dzięki oparciu jego receptury o soję, która zawiera wszystkie osiem egzogennych aminokwasów, które musimy dostarczyć organizmowi.

Dzięki temu produkty The Vegetarian Butcher sprawiają, że mięso znów może trafić na talerz tych, którzy go unikają – niezależnie od tego, czy robią to ze względów zdrowotnych, klimatycznych czy etycznych.

Przyszłość należy do nas

Wierzymy, że przyszłość jest roślinna – i nie spoczniemy na laurach, póki każdy z nas nie będzie miał możliwości spożywania "mięsa" bez konieczności zabijania zwierząt. Robimy to po to, by umożliwić zwierzętom lepsze życie, zmniejszać negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko oraz dostarczać wyjątkowych doświadczeń smakowych restauracyjnym gościom.

Zobacz czym jeszcze można zamienić mięso w potrawach wegetariańskich, natomiast tutaj znajdziesz inspiracje do tworzenia menu wegetariańskiego i wegańskiego.