Curry z wegetariańskim kurczakiem z warzywami w kokosowym sosie

Składniki
Curry
-
Olej 60 ml
-
Czosnek 20 g
-
Imbir 50 g
-
Cukier 20 g
-
Sos rybny 20 ml
-
Woda 200 ml
-
Mleko kokosowe 1 l
-
Ananas 800 g
-
Groszek cukrowy 200 g
-
Sok z limonki 20 ml
-
Pomidorki koktajlowe 400 g
-
Kolendra świeża 12 g
-
Ryż Basmati 600 g
-
Curry
- „Jak Kurczaka” zasmaż na części oleju i odstaw.
- W rondlu zasmaż żółtą pastę curry, czosnek pokrojony w plastry, imbir pokrojony w julienne, cukier i sos ryby. Całość wymieszaj, wlej wodę i gotuj przez chwilę.
- Dodaj mleko kokosowe, ananasa pokrojonego w cząstki, groszek cukrowy i sok z limonki.
- Zagotuj, dodaj połówki pomidorów, wymieszaj i odstaw.
- Przed podaniem dodaj kolendrę.
- Ryż zasmażaj krótko na niewielkiej ilości oleju, zalej 1,2 litra wody, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wymieszaj widelcem.