+

Curry

  • Olej 60 ml
  • Czosnek 20 g
  • Imbir 50 g
  • Cukier 20 g
  • Sos rybny 20 ml
  • Woda 200 ml
  • Mleko kokosowe 1 l
  • Ananas 800 g
  • Groszek cukrowy 200 g
  • Sok z limonki 20 ml
  • Pomidorki koktajlowe 400 g
  • Kolendra świeża 12 g
  • Ryż Basmati 600 g
  1. Curry

    • „Jak Kurczaka” zasmaż na części oleju i odstaw.
    • W rondlu zasmaż żółtą pastę curry, czosnek pokrojony w plastry, imbir pokrojony w julienne, cukier i sos ryby. Całość wymieszaj, wlej wodę i gotuj przez chwilę.
    • Dodaj mleko kokosowe, ananasa pokrojonego w cząstki, groszek cukrowy i sok z limonki.
    • Zagotuj, dodaj połówki pomidorów, wymieszaj i odstaw.
    • Przed podaniem dodaj kolendrę.
    • Ryż zasmażaj krótko na niewielkiej ilości oleju, zalej 1,2 litra wody, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
    • Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wymieszaj widelcem.