Menu

Poniżej prezentujemy najważniejsze kierunki, które mogą wpłynąć na to,jak będzie wyglądać gastronomia i menu nowoczesnych restauracji w 2026 roku.

Zdrowie jelit – centrum całego wellnessu

W 2026 roku zdrowie jelit (gut health) staje się punktem centralnym zdrowego stylu życia. Według ekspertów foodowych Mintela: „zdrowe jelita zaczynają być traktowane jak punkt wyjścia do odporności, dobrego snu, koncentracji i samopoczucia psychicznego”.

Fermentacje, kiszonki, zakwasownia, kimchi, kombucha, kefiry, miso – wszystko to wraca w formie zarówno tradycyjnej, jak i reinterpretowanej. Goście nie chcą już abstrakcyjnego mówienia o konieczności dbania o zdrowie, ale oczekują składników, które faktycznie działają.

Trendy Kulinarne 1

Powrót nostalgii i tradycji – nowy comfort food 

Niepewność ekonomiczna i przeciążenie cyfrowe sprawiają, że konsumenci szukają „bezpiecznych kotwic”. Powraca więc nostalgia, smaki dzieciństwa, kuchnia domowa, lokalna i regionalna.

Jednocześnie, jak podkreślają specjaliści Kerry w analizie Taste & Nutrition Charts 2026, ten trend nie oznacza powrotu do przeszłości – powinniśmy go traktować raczej jako nową interpretację klasyki. Kluczem do sukcesu w 2026 roku będzie zatem połączenie autentyczności z nowoczesną techniką, sezonowością i lokalnymi produktami.

Dla gastronomii ten trend otwiera drogę do reinterpretacji tradycyjnych deserów, powrotu do zapomnianych technik (kiszenie, fermentowanie, suszenie) oraz do eksponowania w karcie lokalnych składników i potraw.

Trendy Kulinarne 2

Polecamy zwrócić uwagę na Spaetzle Makaron jajeczny Lukull oraz wegańską Cremy do gotowania 15% Knorr Professional.

Wielozmysłowe doświadczenia – jedzenie jako spektakl

W erze przeładowania ekranami jedzenie staje się przestrzenią do nieustannego zaskakiwania gości, którzy chcą odbierać danie za pomocą wielu zmysłów. To właśnie multisensoryka pozwala na oderwanie się od monotonii dnia codziennego.

W kuchennej praktyce oznacza to skupienie się na dbałości o różnorodne tekstury (warstwy, kruchość, kontrasty), zabawę kolorem, światłem, temperaturą, dymem oraz postawienie na nowe formaty: warstwowe desery, drinki ze strukturą, „dirty sodas” czy napoje jelly.

Trendy Kulinarne 3

Polecamy zwrócić uwagę na Polewę o smaku czekoladowym Carte d’Or oraz żelatynę Auszpik Knorr.

Emocjonalne jedzenie – kuchnia, która koi i uspokaja

Jedzenie staje się dla wielu z nas „codzienną mikroucieczką”. Goście szukają smaków, które odprężają, pomagają zasnąć, uspokajają lub poprawiają nastrój.

To trend, który bezpośrednio łączy się z rosnącą popularnością takich składników i produktów jak na przykład: funkcjonalne grzyby, napoje wspierające nastrój (matcha, herbaty itp.), desery „mindful indulgence”, czyli takie, które zaspokajają małe przyjemności, ale bez nadmiaru cukru czy tłuszczu. 

Trendy Kulinarne 4

Białko i błonnik – dwa kluczowe składniki przyszłości

Według raportu Mintel 2026 Global Food & Drink Trends białko staje się „makroskładnikiem dekady”. Goście zwracają uwagę nie tylko na jego ilość, ale przede wszystkim jakość i funkcjonalność.

Równolegle wyraźnie rośnie rola błonnika, który – jak wskazuje Whole Foods Market w raporcie Top 10 Food Trends 2026 – przejmuje funkcję „nowego superfood”. Błonnik staje się bohaterem makaronów, pieczywa, roślinnych posiłków czy przekąsek.

Dla gastronomii oznacza to, że w 2026 roku wygrywać będą dania wysokobiałkowe, sycące, z dodatkiem warzyw korzeniowych, pełnych ziaren, produktów fermentowanych i prebiotycznych.

Trendy Kulinarne 5

Sezonowo i odpowiedzialnie

Konsumenci coraz bardziej doceniają starania restauracji i kawiarni na rzecz rozwiązań proekologicznych. Sezonowe menu, korzystanie z produktów zakupionych lokalnie, stosowanie technik konserwacji opartych na tradycji, dania bez sztucznych dodatków – to tylko wybrane formy pokazania, że działamy odpowiedzialnie.

W 2026 roku można to wykorzystać także poprzez stosowanie opowieści o daniu: skąd pochodzą produkty, dlaczego je wybraliśmy i co robimy – aby nasz model działania był „zielony”.

Trendy Kulinarne 6

Posiłki hybrydowe 

Goście nie funkcjonują już w ramach: śniadanie, przekąska, obiad, kolacja. Jedzenie ma działać, sycić, odżywiać i być pod ręką – o każdej porze, tak aby na przykład móc zjeść „spóźnione” śniadanie o 13.00.

Taki model działania otwiera dla gastronomii przestrzeń do eksperymentowania z formatami i metodą działania, która wykracza poza klasyczny koncept głównych posiłków. Dostarczenie wygody dla gościa – na przykład poprzez wydłużenie godzin serwowania lunchu, przygotowywanie posiłków w formacie „on the go” czy własnych wyrobów gotowych do samodzielnego przygotowania w domu – z pewnością rozszerzy ofertę i przyciągnie nowych gości.

Trendy Kulinarne 7

Polecamy zwrócić uwagę na Sos Teriyaki Knorr oraz Majonez Professional Hellmann’s.

Nowy luksus - podstawowe produkty jako produkty premium

2026 rok przynosi zjawisko „nowego luksusu”, rozumianego jako podnoszenie jakości codziennych produktów, od pieczywa po mrożonki. Goście oczekują lepszych składników, dbałości o rzemiosło, wyjątkowego wyglądu opakowań i „małych luksusów” dostępnych na co dzień.

Dla gastronomii oznacza to nie tylko konieczność zadbania o wyjątkowej jakości składniki w menu, ale przede wszystkim stanowi potencjał do pochwalenia się jakością produktów lub pieczołowitością przygotowania – także w kontekście pięknego platingu.

Trendy Kulinarne 8

Rok 2026 to moment, w którym gastronomia zyskuje nowe pole do kreatywności. Goście oczekują kuchni funkcjonalnej, ale i emocjonalnej, zakorzenionej w tradycji, a jednocześnie technicznie nowoczesnej; tej, która pobudzi emocje, ale będzie dostępna „na wyciągnięcie ręki”.

To świetny czas, by pracować na naturalnych fermentacjach, odświeżać lokalne receptury, bawić się teksturą, reinterpretować comfort food i budować dania wokół składników takich jak białko, błonnik czy prebiotyki.

Restauracje, które połączą rzemiosło, wellbeing i przygodę zmysłową będą tymi, które w 2026 roku wybiją się na tle rosnącej konkurencji.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza