Menu

Oto pięć trików. Sprawdź, które już znasz i stosujesz!

Owoce i warzywa idą w parze – doprawianie dań sokiem z owoców

Dodanie soku owocowego do obróbki warzyw to doskonały sposób na podkręcenie ich smaku, dodanie ciekawej nuty i podkreślenia słodyczy. Dobierając soki owocowe do konkretnych warzyw, najlepiej postawić na komplementarne smaki, które nie stłamszą ich naturalnego aromatu, tylko podkreślą go i dodadzą czegoś „ekstra”.

Oto kilka połączeń kulinarnych warzyw i soku owocowego wartych rozważenia:

  • Marchew z sokiem pomarańczowym
  • Dynia z sokiem jabłkowym
  • Buraki z sokiem wiśniowym lub śliwkowym
  • Korzeń pietruszki z sokiem gruszkowym
  • Czerwona cebula z sokiem z granatu

Warzywa w całości lub w kawałkach możemy gotować z sokiem, dusić je i piec. Możesz się pokusić o przygotowanie ich techniką sous vide, efekt Ciebie zaskoczy.

Świeżość ziół? Cały rok! – przyprawianie dań ziołami

Nic nie podkreśla smaku potraw tak, jak wysokiej jakości zioła. Dlatego szefowie kuchni chętnie korzystają z Primerb Knorr Professional: past z ziół i przypraw konserwowanych w olejach roślinnych z solą. Ich skoncentrowany smak przez cały rok pozwala cieszyć gości świeżością i różnorodnością aromatów.

Popularnością cieszą się jednorodne pasty z tymianku, czyli Primerba tymiankowa Knorr Professional, oraz z bazylii, czyli Primerba bazyliowa Knorr Professional. Wyzwalają ziołowy aromat w zupach, sałatkach, sosach do makaronu, farszach i nadzieniach, daniach mięsnych i wegetariańskich. Ich roślinny skład sprawia, że możemy stosować je w daniach przeznaczonych dla wegan, takich jak tatar z pomidorów i bazylii.

W przyprawianiu potraw doskonale sprawdzą się też mieszanki: Primerba prowansalska Knorr Professional z tymiankiem, rozmarynem, bazylią, majerankiem i czosnkiem oraz Primerba włoska Knorr Professional koncentrująca w sobie aromaty bazylii, oregano, czosnku i natki pietruszki. Do dań z kuchni słonecznej Italii pasują również mieszanki ziół z orzechami pinii, czyli Primerba pesto Knorr Professional i Primerba czerwone pesto Knorr Professional. Nadają się nie tylko do sosów, makaronów i sałatek, ale też na grzanki lub do zup, tak jak w tym przepisie na krem z dyni z chorizo.

W kuchni warto też posiadać Primerby do zadań specjalnych: pełną umamicznego smaku Primerbę z pieczonej cebuli Knorr Professional, podkręcającą smak niemal każdego dania Primerbę czosnkową Knorr Professional oraz wydobywającą grzybowy aromat Primerbę grzybową Knorr Professional.

Aromatyzowanie dań poprzez palenie ziół, czyli kulinarne czary

Oto ciekawy pomysł na przyprawianie ryby, kurczaka czy polędwiczek wieprzowych z pieca: przed podaniem obłóż kawałki mięsa ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn czy trawa żubrowa, a następnie podpal. Dzięki temu mięso przejdzie aromatem palonych ziół i zyska dymny posmak charakterystyczny dla potraw przygotowywanych na ognisku.

Aromatyzowanie mięsa ziołami poprzez palenie rozmarynu.

Nie bój się przyprawiać umami

Umamiczny smak to jedna z najpotężniejszych rzeczy, jakie szef kuchni może użyć do podbicia smaku potrawy. W zależności od jej charakteru, możesz skorzystać z sosu sojowego lub pasty miso, sosu Worcestershire czy anchois, koncentratu pomidorowego, suszonych grzybów (zwłaszcza shiitake), płatków drożdżowych lub past drożdżowych takich jak Marmite lub Esencji Umami Knorr Professional.

Pikluj bez ograniczeń

Postaw na nowoczesne pikle, by dodać swoim potrawom wyjątkowego smaku. Oczywiście, nie ma nic złego w tradycyjnych piklowanych ogórkach. Dziś jednak wiemy, że piklować można niemal wszystko, dlatego możemy bez przeszkód eksperymentować i dobierać dodatki najlepiej podkręcające smak całego dania.

Już teraz wielu szefów kuchni pikluje czerwoną cebulę do sałatek, dań głównych czy burgerów, i coraz częściej otwiera się na piklowanie buraków lub zielonych szparagów. Co jeszcze można piklować?

  • Marchewkę
  • Fasolkę szparagową
  • Cukinię
  • Rzodkiewkę
  • Zielone pomidory
  • Mango
  • Truskawki
  • Skórkę arbuza
  • Ugotowane jajka
  • Dynię
  • Korzeń pietruszki

Nasi szefowie kuchni wykorzystują warzywne pikle m.in. do podania pasztetu z soczewicy i pomidorów. Dodają nie tylko smaku, ale pozwalają też na ciekawy plating dania.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza