Menu

Jeśli czujesz się zielony w temacie kuchni roślinnej, warto zacząć od podstawowych umiejętności. Zdobędziesz je w kilkanaście minut dzięki darmowemu kursowi online Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. Podczas oglądania kilku krótkich filmów poznasz najważniejsze techniki i narzędzia używane w roślinnym gotowaniu oraz dwa wyjątkowe przepisy, które odświeżą Twoją kartę.

Wegańskie jajko – czy to możliwe? Czym zastąpić jajko w wielkanocnej kuchni wegańskiej

Jakie jest Twoje pierwsze skojarzenie z Wielkanocą? Najczęściej będzie to jajko. Choć w kuchni roślinnej się go nie stosuje, nie oznacza to, że nie można odtworzyć jego smaku i konsystencji w wersji roślinnej.

Sekretem smaku roślinnego jajka jest sól kala namak, zwana też czarną solą. Jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej i posiada silny jajeczny smak i aromat. Jakie roślinne wariacje na temat jajka można dzięki niej przygotować?

Wegańskie jajko sadzone

Będziesz potrzebował masy imitującej białko jaja, którą przygotowuje się z mąki ryżowej i naturalnego jogurtu sojowego, niekiedy rozcieńczonego mlekiem sojowym.

Żółto zrobisz natomiast z purée z pomarańczowych warzyw (batatów, dyni czy marchewki), doprawionego solą kala namak, delikatnie rozcieńczonego wodą lub bulionem warzywnym i zagęszczonego skrobią.

Aby usmażyć roślinne jajko, należy rozsmarować białą masę na rozgrzanym tłuszczu, a następnie nałożyć na nią łyżkę masy pomarańczowej i usmażyć do odpowiedniego zbrązowienia roślinnego białka.

Wegańskie jajko gotowane

Aby przygotować połówki roślinnego jajka gotowanego, będziesz potrzebować foremki w kształcie połowy jajka.

Najpierw zrób białko: zagotuj mleko sojowe z solą kala namak i agarem, a następnie przelej do foremek i odstaw do stężenia.

Przygotuj żółtko: do ziemniaczanego purée dodaj kala namak, kurkumę oraz margarynę i olej.

Następnie z białek jajka łyżeczką wydrąż zagłębienia i nałóż w nie schłodzone wcześniej żółtko.

Wegańska pasta bezjajeczna

Do jej przygotowania będziesz potrzebować rozdrobnione widelcem tofu naturalne, roślinny Majonez Wegański Hellmann’s, kurkumę do koloru, sól kala namak, pieprz i drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem. Całość wystarczy wymieszać.

Wegański majonez bez jajek

Majonez Wegański Hellmann’s, choć nie zawiera żółtek, posiada kremową konsystencję i doskonale gładką teksturę bez grudek. Charakteryzuje się wytrawnym smakiem znanym miłośnikom majonezów Hellmann’s. Z jego użyciem możesz przygotować błyskawicznie wegańskie sałatki, takie jak jarzynową czy wegańską sałatkę ziemniaczaną  z naszego przepisu, oraz sos tatarski, który niezmienne kojarzy się ze świętami.

Wegetariańskie zupy na Wielkanoc

Trudno wyobrazić sobie wielkanocne menu bez żurku. Czy ta zupa może być smaczna w wersji roślinnej? Tak, ale tylko wtedy, gdy potraktujesz ją z uważnością i zapewnisz bogactwo bezmięsnych dodatków.

Jak przygotować wielkanocny żurek bez mięsa w wersji wegetariańskiej?

Wegetariański żurek przygotuj na aromatycznym bulionie warzywnym zagęszczonym klasycznym zakwasem bez dodatku mleka. Dopraw liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, pieprzem i dużą ilością czosnku. Podawaj z ziemniakami lub żytnim chlebem, podsmażonymi plastrami Jak Kiełbaski The Vegetarian Butcher lub z Jak Klopsikami The Vegetarian Butcher oraz połówką roślinnego jajka z przepisu powyżej.

 

Wegetariański żurek wielkanocny z bezmięsnymi klopsikami.

Jak Kiełbaski The Vegetarian Butcher oraz Jak Klopsiki The Vegetarian Butcher to błyskawiczne w przygotowaniu alternatywy zrobione przez miłośników mięsa. Dzięki temu posiadają odpowiednią strukturę i wyrazisty smak, który przypadnie do gustu nawet największym mięsożercom.

Obiad wielkanocny bez mięsa - wegańskie i wegetariańskie dania główne

Co natomiast z daniami głównymi? Do wielkanocnej karty będą świetnie pasować gęste gulasze oraz pieczeniowe smaki, które w prosty sposób możemy wydobyć z warzyw, grzybów i strączków.

Oto trzy topowe propozycje.

Roślinna pieczeń lub pasztet serwowane na ciepło z muślinowym purée ziemniaczanym i gęstym sosem pieczeniowym.

Głównym składnikiem pieczeni czy pasztetu warto uczynić soczewicę, ciecierzycę lub fasolę, pieczone kasztany, orzechy lub warzywa korzeniowe. By osiągnąć bardziej złożony smak, masę można doprawić whisky, kawą czy cynamonem i zapiec z chrzanem lub żurawiną.

Roślinny strudel na wytrawnie podawany z pieczonymi warzywami.

Do nadzienia można wykorzystać warzywa strączkowe, ale też kawałki pieczonej dyni czy buraka. Świetnie sprawdzi się tu roślinne Jak Mielone The Vegetarian Butcher, które posiada zwartą teksturę i smak mięsa mielonego.

Gulasz lub sos myśliwski z kluskami.

Ta rozgrzewająca propozycja sprawdza się w wielkanocnej karcie. Gęsty gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych warto przygotować z dodatkiem delikatnego w smaku Jak Kurczaka The Vegetarian Butcherktóry zachwyca mięsną strukturą, a sos myśliwski podać ze smażonymi Jak Klopsikami The Vegetarian Butcher lub grillowanymi Jak Kiełbaskami The Vegetarian Butcher. Tutaj znajdziesz nasz przepis na wegetariański sos myśliwski z grillowanymi bezmięsnymi kiełbaskami.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza