Menu na listopad
-
Wybierz interesujące Cię święto 1.11 Światowy Dzień Wegan 7.11 Dzień Kotleta Schabowego 24.11 Dzień Buraka 29.11 Andrzejki
Zupy:
Sałatki:
Dania główne:
-
Tabuleh grzybowe (wegańskie)
-
Tabulech z hummusem podany z oliwą i pitą (wegańskie)
-
Wegańskie pierogi z mięsem roślinnym i rumianą cebulką
-
Wegański doner kebab
„Kuchnia bliskowschodnia i azjatycka to obecnie jeden z dominujących trendów kulinarnych na świecie, zwłaszcza w kategorii str...
-
Boczniaki w teriyaki
Wino ryżowe Shao Xing to fermentowane wino ryżowe, które nadaje charakter sosowi i zapewnia subtelną cierpkość, równoważąc słod...
-
Wegańska kofta / dip ziołowo-cytrusowy
-
Schab z kością karmelizowane jabłka / cydr / pieczone ziemniaki
-
Grillowany schab z boczkiem na smażonych warzywach z sosem Bernaise
-
Stek ze schabu/ chrupiące ziemniaki 1000 liści / sos bearnaise / zielone szparagi / pomidory cherry
-
Schab w bekonie z gołąbkami wypełnionymi pęczakiem
Podane w sosie winno-rozmarynowym. Przed dodaniem masła do sosu pokrój je i schłodź, a sos będzie aksamitny i błyszczący.
-
Schab przekładany orientalnymi warzywami ze smażonym ryżem z jajkiem
Opanierowane kawałki mięsa smaż krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze – wówczas po usmażeniu będą cały czas chrupkie.
-
Schab z kruszonką z boczku i cebuli na zielonym pappardelle z pesto z rukoli i bazylii
Pamiętaj, aby pesto dodawać do ciepłego makaronu i nie podgrzewać dania. Dzięki temu pesto zachowa swój świeży, zielony kolor.
-
Schab z demi-glace warzywnym i sałatką ziemniaczaną z ogórkiem
Sposób na idealny, soczysty schab. Połączenie z sosem pieczeniowym z warzyw sprawi, że to klasyczne danie zachwyci każde podnie...
-
Schab sous-vide z sosem myśliwskim z kurkami
Tak przygotowane mięso nadaje się również do zimnego bufetu. Możesz wykroić tzw. kieszeń i wypełnić ulubionym farszem lub posma...
Święto Niepodległości
Bogactwo smaków, różnorodność składników, wyjątkowe regionalne tradycje. Dziś zainspirujmy się w menu polską kuchnią!
Przystawki:
Zupy:
Dania główne:
Desery:
-
Sernik podany z konfiturą, ganache i lodami chałwowymi
Nowatorski sposób podania sernika. Znajdziemy tu kremowy ser, chrupki maślany crunch, intensywny ganache oraz wytrawną emulsję ...
-
Ciasto śliwkowe „do góry nogami” z polenty
Wilgotne i lekkie ciasto z polenty z lekko kwaskowatymi karmelizowanymi śliwkami. Jeśli nie jest to akurat sezon na śliwki, moż...
Przystawki:
-
Śledź podany na purée buraczanym z dodatkiem ziemniaków i marchwi
To danie ma swój początek w tradycyjnej sałatce śledziowej. Burak, który jest jednym z głównych składników sałatki, został poda...
-
Układanka z mezze
„Nierzadko mezze podawane są z górą placków saj. W tym przepisie zastępujemy tradycyjny saj wersją bezglutenową, a wgłębienia ...
-
Carpaccio z buraków/ / wędzona ricotta / coulis jeżynowy / oliwa estragonowa
Zupy:
Sałatki:
Dania główne:
Przekąski:
-
Spring rolls
Czyli po polsku sajgonki, to doskonała propozycja na orientalną przystawkę dla Twoich gości.
-
Ser panierowany z sosem tatarskim
Ulubiona przekąska Czechów. Dodając do niego dodatek skrobiowy i warzywa może stanowić również pożywne danie główne.
-
Domowe frytki z wędzonym majonezem chipotle (wegetariańskie)
Coś bardziej treściwego:
-
Tacos z wegańskimi nuggetsami, warzywami i ostrą salsą
-
Wegetariańskie tacos chili con carne z guacamole i kwaśną salsą
-
Wegetariański falafel w chlebie pita z sosem czosnkowym
Smażone kulki ciecierzycy pochodzące z Bliskiego Wschodu. Falafel połączony z chlebkiem pita jest wegańskim odpowiednikiem kebabu.
-
Tacos z szarpaną wieprzowiną i grillowanym ananasem
Taquería to wciąż silny i nadal rosnący trend. Te taco z wieprzowiną i grillowanym ananasem zainspirowane zostały przez orygina...
-
Philadelphia Cheese Steak Sandwich
Połączenie sera, pociętej w paski wołowiny i pieczarek jest flagową kanapką Filadelfii, miasta na północno-wschodnim wybrzeżu USA.
-
Club sandwich z frytkami i dipem czosnkowym
Angielska kanapka z grillowanym kurczakiem, bekonem i pomidorem.
Coś słodkiego: