Pizza Quattro Formagi – cztery sery

Składniki
Ciasto:
-
Mąka pszenna typ„0” 1650 g
-
Woda z lodem 700 ml
-
Oliwa z oliwek 200 ml
-
Drożdże świeże 14 g
-
Sól 45 g
Formowanie i pieczenie:
-
Ser mozarella 500 g
-
Gorgonzola, kawałki 500 g
-
Lazur błękitny, kostka 500 g
-
Parmezan, starty na tarce jarzynowej 400 g
Podanie:
-
Pieprz czarny świeżo grubo mielony 5 g
-
Bazylia świeża, posiekana 30 g
-
Oliwa z oliwek 200 ml
-
Ciasto:
- W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
- Następnie dodaj oliwę i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
- Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 gramów.
- Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).
-
Formowanie i pieczenie:
- Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
- Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem mozzarella, rozłóż gorgonzolę, lazur i posyp startym parmezanem.
- Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.
-
Podanie:
- Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop oliwą z oliwek i posyp bazylią oraz świeżo mielonym pieprzem.
-
Pieczenie w piecu konwekcyjnym
- Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
- Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.