Menu

Właśnie dobiegły końca kulinarne zmagania, których inicjatorem był Unilever Food Solutions. Mowa oczywiście o Wielkim Finale MakaronoManii, który odbył się 17 października w Hali Koszyki, w Warszawie.

Zanim jednak uczestnicy dobrnęli do finałowego etapu konkursu, musieli przejść po kolei przez każdy z konkursowych kroków.

Pierwszym z nich było zgłoszenie zdjęcia swojej propozycji – najlepszego dania z makaronem, które w czasie trwania konkursu, znajdowało się również w menu restauracji, z ramienia której uczestnik startował. Drugim krokiem było zdobycie przychylności gości restauracji i otrzymanie od nich jak największej ilości głosów. Mogli oni głosować na wybrane, makaronowe dania na stronie internetowej www.makaronomania.pl  

Powyższe etapy umożliwiły wyłonienie dziesięciu laureatów, którzy zostali zaproszeni na Wielki Finał do Warszawy. W trakcie jego trwania, uczestnicy musieli popisać się swoimi umiejętnościami poprzez przygotowanie dania konkursowego na żywo.

Zmagania uczestników oraz finałowe dania oceniali Szefowie kuchni: Tomasz Purol i Tomasz Grabski oraz blogerki kulinarne: Katarzyna Kubrycz Z widelcem po Wrocławiu oraz Anna Kosterna-Kaczmarek Czosnek w Pomidorach.

Z dziesięciu zawodników zostało wybranych trzech, którzy stanęli na podium:

  • 1 miejsce: Jan Buczek – wygrana 6000 zł oraz KitchenAid dla Restauracji Czarna Owca w Hotel Piwniczna SPA & Conference
  • 2 miejsce: Krzysztof Maciejski - wygrana 4000 zł oraz KitchenAid dla Restauracji Prawdzic Pałac
  • 3 miejsce: Michał Krzysiak – wygrana 2000 zł oraz KitchenAid dla Restauracji Dwór Choiny

Oprócz trzech nagród głównych, każdy z uczestników otrzymał wygrawerowane noże marki DICK.

Mimo iż rywalizacja była niezwykle zacięta, a emocje sięgały zenitu, to uczestnikom przez cały czas trwania konkursu dopisywały rewelacyjne nastroje.

Poniżej przedstawiamy zdjęcie zwycięzkiego dania:

Dziękujemy wszystkim za przybycie, a laureatom serdecznie gratulujemy! 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza