Menu

W kuchni buddyjskiej nie używa się w ogóle mięsa, więc tworzy się wegetariańskie wersje klasycznych dań syczuańskich. W pachnących rybą „wątróbkach wieprzowych” używa się tofu i glutenu do naśladowania faktury mięsa. Mimo nazwy „pachnące rybą” nie zawierają ani kawałka ryby – nazwa bierze się z kombinacji przypraw: ostrej,  kwaśnej i słodkiej, którą w prowincji Syczuan podaje się zazwyczaj do ryby. Ostry sos z czarnej fasoli i opalone chili to także przykłady dań mających korzenie w kuchni syczuańskiej.

Odkryj oglądając poniższy film, jak powstają bezmięsne specjały kuchni buddyjskiej!

This video player may use cookies or other browser storage. If you agree to this please click the Accept button below.

Wegetariańska kuchnia buddyjska

00:40

Znajdź więcej porad i ciekawostek o KUCHNI ŚWIATA

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza