Chengdu to stolica prowincji Syczuan, który charakteryzuje się bogatą ofertą street foodu. Dania takie obejmują kluski ryżowe w sosie ostro-kwaśnym, przyprawione mieloną pieczoną papryką syczuańską, brązowym octem ryżowym, ciemną soją, olejem z chili i marynowanymi warzywami. Kule z kleistego ryżu są "katapultowane" do miseczek, jako tzw. „trzy armatnie wystrzały”. Pojawiają się również inne dania jak np. dwa razy gotowana wieprzowina, kurczak Kung Pao oraz zielona fasola suszona na patelni.

Zobacz poniższy film i wybierz się w podróż do Chengdu!

Dania uliczne z Chengdu

00:54

Znajdź więcej porad i ciekawostek o KUCHNI ŚWIATA

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto