Menu

W komercyjnej kuchni higiena powinna zawsze stać na pierwszym miejscu. Skorzystaj z tej listy kontrolnej dotyczącej sprzątania zaplecza i frontu restauracji, i miej pewność, że Twój lokal spełnia wszystkie standardy higieny.

  • LISTA KONTROLNA — ZAPLECZE:

    LISTA KONTROLNA — FRONT:

    Codziennie:

    Codziennie:

     
    • Czyszczenie wszystkich powierzchni (w tym sprzętów i desek do krojenia)
    • Czyszczenie maszyn do lodów i innych urządzeń
    • Przecieranie frytownic
    • Opróżnianie i czyszczenie koszy na odpadki i surowce wtórne
    • Czyszczenie podłóg (także w chłodniach)
    • Wymiana folii na grillach
    • Pranie wszystkich fartuchów, ręczników i nakryć głowy
    • Czyszczenie grillów
    • Opróżnianie i czyszczenie koszy na śmieci
    • Przykrycie i oznaczenie etykietami wszystkich produktów spożywczych
    • Czyszczenie i dezynfekcja filtrów zmywarki
    • Czyszczenie stołów
    • Czyszczenie zlewów i baterii oraz dystrybutorów do napojów gazowanych
     
    • Czyszczenie wszystkich powierzchni, w tym krzeseł, stołów, barów i boksów
    • Odkurzanie podłóg
    • Mycie i czyszczenie podłóg
    • Czyszczenie wszystkich toalet kilkukrotnie w trakcie zmiany
    • Czyszczenie menu
    • Przecieranie dozowników na sosy
    • Odkurzanie półek i dekoracji
    • Wymiana podkładek na barach

    Co tydzień:

    Co tydzień:

    • Czyszczenie i dezynfekcja lodówek, chłodziarek i piekarników (zgodnie z instrukcją producenta)
    • Czyszczenie ścian (według potrzeb)
    • Czyszczenie wejścia (szklane drzwi, klamki, ramy)
    • Odkurzanie podłóg i dywanów 
    • Dezynfekcja ekspresów do kawy
    • Czyszczenie odpływów podłogowych środkiem do czyszczenia odpływów
    • Czyszczenie ramek ze zdjęciami/obrazami, wentylatorów sufitowych, ścian (według potrzeb)
    • Czyszczenie listew przypodłogowych
    • Przecieranie nóg krzeseł i stołów

    Co miesiąc:

     
    • Czyszczenie wszystkich elementów z tłuszczu (frytownice, grille płaskie, piekarniki, kuchenki)
    • Przecieranie zamrażarek
    • Opróżnianie i czyszczenie tacek na lód
    • Czyszczenie sufitów
    • Czyszczenie i sprawdzenie wyposażenia kuchni (ostrość noży, temperatura chłodziarek, kalibracja piekarników i termometrów)
     
Pobierz listę kontrolną dotyczącą sprzątania w restauracji!

Pobierz listę kontrolną dotyczącą sprzątania w restauracji!

Praktyczny szablon dla pracowników zaplecza i frontu restauracji, który pomoże zadbać, by restauracja lśniła czystością!

Pobierz
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza