TREND RADOŚĆ DZIELENIA SIĘ celebruje zacieśnianie więzi i dzielenie się bogactwem potraw, stanowiących pokarm nie tylko dla ciała, ale i dla duszy. Wiele tradycji kulinarnych świata opiera się na daniach stworzonych do dzielenia się. Takie są korzenie potrawek, gulaszy czy desek z przekąskami. Wśród przykładów można wymienić koreański grill, greckie mezze, hiszpańskie tapas czy brazylijskie rodizio. To nie tylko danie, ale i chwila odpoczynku, celebrowana przez ludzi z całego świata i z najróżniejszych środowisk. Ten trend pozwala zadbać nie tylko o ciało, zapewniając mu odżywcze posiłki, ale również o duszę, sprzyjając pielęgnowaniu relacji.
W naszych restauracjach warto postawić zatem na dania, które podawane są na stole i służą do kosztowania, próbowania i dzielenia się. Takimi „sharing plates” lub „sharing dishes” mogą być na przykład talerze antipasti, mono porcje, mini-burgery, misy paelli, dania zapiekane, makarony, tarty i wiele wiele innych.
![Szef Robert Voicu Szef Robert Voicu](/wiedza/menu-przyszlosci-2023/odkryj-top-trend-inspiracje/radosc-dzielenia-sie/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/1693478366453.jpg)
Szef Robert Voicu
„W Rumunii zima to czas, kiedy króluje wieprzowina. To też świetna okazja do spotkań i wspólnego spędzania czasu. To danie łączy rumuńskie tradycje świąteczne i radość z dzielenia się pysznymi, ciekawymi potrawami z bliskimi osobami”.
![Trend Menu Przyszłości: Radość Dzielenia się Trend Menu Przyszłości: Radość Dzielenia się](/wiedza/menu-przyszlosci-2023/odkryj-top-trend-inspiracje/radosc-dzielenia-sie/jcr:content/parsys/set1/row3/span4/textimage_copy_copy/image.transform/jpeg-optimized/image.1693573804692.jpg)