TREND POWRÓT DO NATURY wykorzystuje dziko rosnące składniki, aby stworzyć smaczne i zrównoważone dania. Jadalne kwiaty, leśne owoce i inne dziko rosnące rośliny dają gościom poczucie, że są częścią lokalnego, zróżnicowanego środowiska. Chodzi tu o odejście od najbardziej typowych propozycji i czerpanie z tego, co daje nam natura – o komponowanie prostych, zrównoważonych dań ze składników, które możemy znaleźć w najbliższym otoczeniu.
![Szef Andrew Ballard Szef Andrew Ballard](/wiedza/menu-przyszlosci-2023/odkryj-top-trend-inspiracje/powrot-do-natury/jcr:content/parsys/set1/row3/span8/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/1693486312570.jpg)
Szef Andrew Ballard
„Rukiew wodna to doskonały zamiennik zwykłego szpinaku lub buraka liściowego, który świetnie sprawdza się w sosach do makaronu, daniach stir-fry i zapiekankach. Staje się coraz popularniejsza i jest często wykorzystywana w rodzimych daniach inspirowanych buszem”.
![Trend Menu Przyszłości: Powrót Do Natury Trend Menu Przyszłości: Powrót Do Natury](/wiedza/menu-przyszlosci-2023/odkryj-top-trend-inspiracje/powrot-do-natury/jcr:content/parsys/set1/row3/span4/textimage_copy/image.transform/jpeg-optimized/image.1693574913834.jpg)
Gnocchi z rukwią wodną i krewetkami
Nowa Zelandia
Patent Szefa
Rukiew wodna często służy mi jako przyprawa. Nadaje daniom pieprzny, lekko pikantny smak. Poza tym jest pełna cennych składników odżywczych.
![Szef Wesley Bay Szef Wesley Bay](/wiedza/menu-przyszlosci-2023/odkryj-top-trend-inspiracje/powrot-do-natury/jcr:content/parsys/set3/row7/span8/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/1693486419782.jpg)
Szef Wesley Bay
„Jako szef kuchni uwielbiam odkrywanie nowych składników. A jeszcze lepiej, jeśli mogę samodzielnie je zebrać. Lokalne składniki dają szefom kuchni więcej przestrzeni na kreatywność i pozwalają im pracować z uwzględnieniem sezonowości”.
Boczek wieprzowy, chutney, pesto, pianka demi glace, olej sosnowy
Belgia
Patent Szefa
Igły sosnowe i olej kukurydziany wymieszałem i podgrzewałem w Thermomixie w temperaturze 70°C przez 15 minut, tworząc olej sosnowy. Tak samo działam przy innych olejach smakowych.
![Szef Tommi Virranta Szef Tommi Virranta](/wiedza/menu-przyszlosci-2023/odkryj-top-trend-inspiracje/powrot-do-natury/jcr:content/parsys/set4/row7/span8/tipsandadvice_copy_c/image.img.jpg/1693486341174.jpg)
Szef Tommi Virranta
„Korzystam z lokalnych składników, ponieważ dają z siebie to, co w nich najlepsze, zwłaszcza w sezonie”.
Roślinne wallenbergare z grzybową pastą duxelles
Finlandia
Patent Szefa
Jeśli są dostępne lokalnie, możesz również użyć zrównoważonego i bogatego w składniki odżywcze grzyba maitake jako substytutu. Polska nazwa tego rodzaju grzybów, które też uznaje się za składnik przyszłości, to żagwica listkowata/tańczący grzyb.