Menu

Czego możemy spodziewać się w 2022 roku? Jakie rodzaje kuchni będą najchętniej wybierać nasi goście? Na jakie produkty i nowo odkryte dania warto zwrócić uwagę? Co może pozwolić nam wygrać walkę o lojalność gości?

Które trendy kulinarne z 2021 roku z nami zostaną?

Zanim dojdziemy do nowych trendów, zatrzymajmy się chwilę na tych, które napędzały gastronomię w kończącym się roku. Które z nich zostaną z nami na dłużej i będą się dalej rozwijać?

Dania roślinne

Dania roślinne

Kuchnia roślinna, czyli pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego, na dobre zagościła w kartach restauracji. Coraz częściej słyszy się opinie, że lokale muszą mieć w karcie przynajmniej jedno-dwa dania roślinne – inaczej przegrają walkę o nowego klienta.

Warto pamiętać, że to nie weganie są głównymi odbiorcami roślinnych potraw. Zdecydowanie częściej zamawiają je osoby, które spożywają mięso, ale ograniczają jego ilość w diecie lub po prostu są ciekawe nowych smaków.

Zdrowe jedzenie i pełna odporność

Zdrowe jedzenie i pełna odporność

Gdyby nie pandemia, z pewnością ten trend nie rozwinąłby się tak szybko. Zaczęliśmy przykładać większą wagę do tego, co jemy – i coraz częściej traktujemy jedzenie jak lekarstwo.

Goście bardziej świadomie niż wcześniej wybierają zatem potrawy, które mogą przynieść im korzyści inne niż pełen brzuch. Dania dla dbających o zdrowie powinny zawierać składniki, które poprawiają odporność ich organizmu, na przykład kurkumę, imbir, czosnek lub cytrusy.

Kiszonki – zdrowie układu pokarmowego i jelit

Kiszonki – zdrowie układu pokarmowego i jelit

Nasi goście zaczęli przykładać większą wagę do zdrowia jelit i całego układu pokarmowego. Stąd ogromna popularność kiszonek, które zawojowały restauracyjne karty. Najczęściej goście szukają ciekawych kiszonych produktów: kalafiora, rzodkiewki, bobu czy buraka.

Kuchnia less waste i niemarnowanie żywności

Kuchnia less waste i niemarnowanie żywności

Wciąż pozostaniemy w trendzie less waste. Dbałość o ograniczenie marnotrawienia jedzenia, korzystanie z każdej części kupionego produktu, wykluczenie jednorazowych opakowań, ciekawe rozwiązania w restauracji pozwalające nam zaoszczędzić wodę czy prąd – to odpowiedź na rosnące zainteresowanie zrównoważonym prowadzeniem biznesu gastronomicznego.

Goście doceniają, i będą wciąż doceniali, starania restauratorów i szefów kuchni, aby ograniczyć ślad węglowy, marnotrawienie jedzenia czy zużycie wody.

Trendy w gastronomi na 2022 rok – czego nowego możemy się spodziewać?

Przewidywane trendy kulinarne na 2022 rok

Dieta planetarna podbija świat

Słyszałeś o diecie planetarnej? To styl życia polegający na wybieraniu takich produktów żywnościowych, które są najlepsze dla środowiska. Rosnące zagrożenie katastrofą klimatyczną sprawia, że goście coraz częściej decydują się na zmiany stylu życia, aby ograniczyć swój szkodliwy wpływ na środowisko.

Co jedzą osoby na diecie planetarnej? Przede wszystkim stawiają na produkty lokalne, im bliżej wytworzone, tym lepiej. Osoby dbające o środowisko ograniczają więc spożycie egzotycznych owoców (bananów, mango, papai i awokado) oraz kawy i herbaty (zamiast tego wybierają napary ziołowe).

Po drugie – znacząco ograniczają spożywanie mięsa. Najwięcej białka w ich diecie pochodzi ze źródeł roślinnych (przede wszystkim strączków). Zdecydowanie redukują ilość ryb i drobiu w diecie, i najczęściej całkowicie rezygnują z czerwonego mięsa.

Produkty spożywcze stosowane w diecie planetarnej.

Lokalna egzotyka – dania z egzotycznych składników hodowanych lokalnie i ekologicznie

Z trendem planetarnym wiąże się inny: rosnąca popularność europejskich plantacji owoców wcześniej sprowadzanych do nas zza oceanu. W 2022 roku goście będą gotowi zapłacić więcej, aby skosztować dań przygotowanych z tropikalnych owoców wyhodowanych w Europie. Korzyści z tego rozwiązania jest kilka: mniejszy ślad węglowy, większe bezpieczeństwo żywności czy często lepszy smak niż owoców, które dojrzewają na drzewach i krzewach zamiast w kontenerach.

Już teraz możemy dostać włoskie figi, greckie i francuskie kiwi, ananasy z Azorów. Silnie rozwija się też uprawa bananów, mango, marakui czy liczi. Możemy liczyć na to, że w 2022 roku będą lepiej dostępne niż teraz, gdyż oczekiwania gości co do ich stosowania w potrawach wciąż rosną..

Danie przygotowane z lokalnych upraw egzotycznych produktów

Czas na grzyby – nie tylko dania, ale i napoje

Leśne i egzotyczne, dobrze znane i na nowo odkryte – grzyby podbijają karty restauracji. Przyczyn jest wiele: ogromna popularność kuchni azjatyckiej, która przyniosła do naszych lokali własne rodzaje grzybów; zwrot ku temu, co oferują nam rodzime lasy; poszukiwanie alternatyw dla mięsa, które grzyby mogą fantastycznie imitować.

Zupełną nowością, która może podbić kulinarnie 2022 rok, są grzybowe… napoje. Goście mają coraz większą świadomość wyjątkowych właściwości grzybów, takich jak chaga (błyskoporek podkorowy) czy reishi (lakownica żółtawa). Możesz podać im gorący napój przygotowany z suszonych, mielonych grzybów, dodać ich ekstrakt do kawy czy herbaty, a nawet kupić zawierający go syrop klonowy, którym można posłodzić owsianki i naleśniki.

Goście restauracji spożywający dania i napoje z grzybów.

Jedzenie wpływające na psychikę - w poszukiwaniu spokoju

Coraz więcej mówi się też o tym, jak jedzenie może wpływać na nasz stan psychiczny – często mocno osłabione przez pandemiczne doświadczenia. Szukamy nowych sposobów, by ułatwić sobie zasypianie i zapewnić stabilny sen, zmniejszyć niepokój i poprawić własne zdrowie psychiczne.

W tym celu restauracyjni goście otwierają się na próbowanie dań zawierających olejki CBD czy adaptogeny zawarte na przykład w ashwagandzie czy kordysepsie. 

Jaki więc będzie 2022 rok dla szefów kuchni? Pełen poszukiwania nowych rozwiązań, które pomogą osiągnąć gościom ich cele: dbania o planetę, o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Powodzenia!

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza