Menu

Choć kurczak to jedno z łatwiejszych mięs do obróbki, dopiero odpowiednie techniki wydobywają z niego pełnię smaku, soczystość i chrupiącą skórkę. Tak właśnie smakuje kurczak przygotowany metodą sous vide.

Poznaj metodę przygotowania kurczaka sous vide – krok po kroku!

Krok 1 – odpowiednia temperatura

Gotowanie mięsa w stałej, niskiej temperaturze to podstawa metody sous vide. Od wyboru temperatury zależy efekt, jaki osiągniemy.

  • Niższa temperatura – miękkie i soczyste mięso
  • Wyższa temperatura – kruche i suche mięso

Przy gotowaniu kurczaka powinniśmy zastosować temperaturę między 60 a 66°C. Najczęściej stosuje się temperaturę środkową, czyli 63°C.

Krok 2 – pakowanie próżniowe

Można skorzystać z trzech opcji pakowania mięsa.

  1. Pakowarka komorowa – to duża inwestycja, ale jest najpewniejsza
  2. Pakowarka listwowa – najczęściej stosowana i świetnie sprawdzająca się w tej metodzie
  3. Woreczki strunowe – zawodne i niepolecane – mogą się otworzyć w trakcie gotowania

Krok 3 – czas gotowania

Mięso kurczaka zapakowane próżniowo wkładamy do nagrzanego do odpowiedniej temperatury cyrkulatora. Od kawałka mięsa oraz oczekiwanych efektów zależy wybór czasu gotowania.

Krok 4 – wykończenie

Ugotowane mięso należy poddać kolejnej obróbce, aby uzyskać złocistą i chrupiącą skórkę. Na tym etapie można też doprawić mięso, jeśli nie zdecydowaliśmy się na to wcześniej.

Piękny kolor, odpowiednio zbalansowany smak oraz wyraźnie ziołowy aromat otrzymasz doprawiając mięso mieszanką przypraw Knorr Przyprawa do kurczaka. Zawiera tylko naturalne składniki i autorski dobór przypraw, dzięki czemu Twoje dania z kurczaka oczarują gości.

Mięso możesz wykończyć poprzez:

  • podsmażenie,
  • smażenie na głębokim tłuszczu,
  • pieczenie,
  • grillowanie,
  • opiekanie,
  • opalenie opalarką
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza