Wrap śniadaniowy z warzywami

Wrap śniadaniowy łączy w sobie to, co najlepsze w śniadaniu. W wersji wegetariańskiej najczęściej znajduje się w nim tofucznica lub jajecznica oraz wybrane warzywa: duszone pieczarki, złocista cebula, czerwona fasola, świeże pomidory czy sałata masłowa. Jeśli chcemy stworzyć takiego wrapa w lekkiej, wiosennej odsłonie warto dodać do niego twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. To świetna opcja na początek dnia, choć wielu gości przepada za nią również po południu.

Wrap amerykański w wersji bezmięsnej z roślinnymi nuggetsami

Wrap inspirowany kuchnią amerykańską może mieć wiele odsłon, choć klasyczną będzie ten przygotowany z kurczakiem w chrupiącej panierce i świeżymi warzywami, piklami oraz sosem tysiąca wysp lub sosem BBQ, który można dodatkowo wzmocnić Esencją Dymną Knorr Professional. W wersji wegańskiej możesz skorzystać z Jak Nuggetsów The Vegetarian Butcher, które posiadają teksturę doskonale przypominającą mięsną oraz aromat, który zachwyci każdego konesera drobiu. Dzięki swojej niedużej wielkości pozwalają na wygodne przygotowywanie wrapów i dodają chrupkości w każdym kęsie.

Wegetariański wrap meksykański z zamiennikiem mięsa mielonego

Tworząc recepturę na wrap meksykański najlepiej jest oprzeć się na smakach, które znamy z burrito: paście ze smażonej fasoli, pieczonych paprykach oraz doskonale doprawionym mięsie mielonym. Aby bez problemu odtworzyć konsystencję i smak tego ostatniego i stworzyć prawdziwie wegetariańskiego wrapa po meksykańsku, możesz skorzystać z Jak Mielonego The Vegetarian Butcher, którego zwarta struktura i soczystość świetnie oddaje smak smażonego mięsa.

Recepturę na meksykański sposób przyprawienia Jak Mielonego The Vegetarian Butcher znajdziesz w przepisie na wegetariańskie tacos chili con carne z guacamole i kwaśną salsą.

Falafel wrap izraelski

Falafel to klasyka wegańskich wrapów. Te chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotleciki z ciecierzycy podbiły menu zarówno lokali z fast foodem i modnych lunchowni, jak i eleganckich restauracji.

Autentyczną recepturę na falafel znajdziesz w naszym przepisie na wegetariański falafel w chlebie pita z sosem czosnkowym. Jeśli chcesz przyrządzić z nim wrapy, wystarczy pitę zamienić na tortillę.

Aby podać falafel inaczej niż zwykle, do wrapa możesz dodać grillowane plastry bakłażana lub papryki, ziarna granatu oraz cytrynowy sos z tahini.

Wrap włoski z wege klopsikami

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej lubianych kuchni świata. A gdyby tak zamknąć ją we wrapie? To brzmi jak hit nowego menu! We włoskim wrapie możemy z łatwością podać klopsiki w sosie marinara ze świeżą bazylią korzystając z doskonałych w smaku wegetariańskich Jak Klopsików The Vegetarian Butcher.

Inną włoską opcją jest przygotowanie wrapa z mozzarellą, rukolą i suszonymi pomidorami lub szpinakiem, karczochami i czarnymi oliwkami.

Wrap libański

Kuchnia Libanu tradycyjnie kojarzy się z wrapami, a to za sprawą kebabu i shoarmy. W pełni wegańskie odpowiedniki tych mięsnych potraw przygotujesz bazując na Jak Kurczaku The Vegetarian Butcher. Wystarczy odpowiednio przyprawić te roślinne kawałki, by wydobyć z nich aromat doskonale znany wszystkim miłośnikom kuchni Bliskiego Wschodu.

Poznaj nasz przepis na wegańską shoarmę z warzywami. Składniki możesz z powodzeniem zawinąć w cienkie ciasto lub podać w picie.

Wietnamski wrap z tofu

Tofu to jeden z ulubionych składników osób ceniących kuchnię wegetariańską czy wegańską. Nie tylko dlatego, że zawiera dużo białka i niewiele tłuszczu, ale również z powodu doskonałego smaku, które zyskuje, gdy tylko przyrządzi się je zgodnie ze sztuką.

Tofu warto nie tylko zamarynować przed dalszą obróbką, ale też można je obsmażyć w marynacie. Dzięki temu lepiej i szybciej nasiąknie jej smakiem. W zależności od oczekiwanych rezultatów, może składać się ona z sosu sojowego, aromatycznego bulionu, srirachy, dymu w płynie, grzybów, syropu klonowego, różnych rodzajów octu… Opcji jest nieskończenie wiele.

Nasza propozycja na wrap z tofu inspirowana jest wietnamską kanapką bánh mì i składa się z marynowanego i smażonego tofu, piklowanej marchwi i rzodkwi, świeżego ogórka, kolendry oraz sosu majonezowego.

Wrap austriacki w wegetariańską kiełbaską

To pozycja nieco kontrowersyjna, ale z pewnością znajdzie wielu zwolenników: polega na zawinięciu w ciasto Wiener Würstchen wraz z klasycznymi dodatkami, czyli kiszoną kapustą oraz sałatką ziemniaczaną. Wegetariańską wersję przygotujesz z użyciem Jak Kiełbasek The Vegetarian Butcher, perfekcyjnie przyprawionych, mięsistych kiełbasek o ziołowym aromacie. Wielu gości może nawet nie poczuć różnicy między nimi a mięsnymi odpowiednikami!

Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu