Menu

W tym artykule przedstawiam inspiracje na sosy idealnie łączące się z karkówką i innymi kawałkami grillowanych mięs, kiełbasami, kurczakiem i warzywami.

Jeśli zamiast tego szukasz pomysłów do stworzenia nowych burgerów i sosów do nich, sprawdź nasz artykuł Burgery w menu - trendy i inspiracje.

Sos miodowo-musztardowy i inne sosy do karkówki z grilla

Karkówka z grilla i inne kawałki mięsa dobrze łączą się zwłaszcza z sosami o słodkiej nucie oraz z orzeźwiającymi sosami pikantnymi i ziołowymi.

Klasyczny sos BBQ

Pierwszym wyborem wielu miłośników mięs z grilla będzie z pewnością klasyczny sos BBQ o wyrazistym dymnym smaku i przyjemnej słodyczy. Samodzielne przygotowanie tego sosu jest wymagające, a końcowy efekt nie zawsze odpowiedni – własne receptury nie zawsze posiadają smak i konsystencję gotowego sosu BBQ, których często poszukują jego fani.

Jeśli zdecydujemy się na podanie gotowego sosu, najlepiej jest postawić na wysokiej jakości sos o powszechnie lubianym smaku. Taki właśnie jest oryginalny Sos BBQ Hellmann’s: gęsty, aromatyczny, delikatnie słodki i wyraźnie dymny. Smakuje doskonale jako dodatek do dania oraz jako glazura lub marynata.

Mięso z grilla podane z sosem BBQ Hellmann’s.

Grillowe sosy na bazie miodu

Innymi sosami idealnie komponujący się z mięsami z grilla są sosy na bazie miodu, zwłaszcza takie, które słodycz przełamują gorzkim akcentem. Doskonale sprawdza się więc sos miodowo-musztardowy oraz miodowo-piwny. Oba można podać do mięsa lub użyć jako glazury, tak jak w naszym przepisie na żeberka w miodowo-piwnej glazurze podane z sałatką z zielonego groszku.

Przepis na grillowane żeberka w miodowo-piwnej glazurze podane z sałatką z zielonego groszku.

Orzeźwiające i świeże sosy na grilla, chimichurri i nie tylko

Drugą kategorią sosów, które świetnie łączą się z karkówką z grilla i innymi kawałkami mięs, są orzeźwiające sosy, które będą stanowić przeciwwagę do smaku i tłustości mięsa. Przykładem może być niezwykle popularne argentyńskie chimichurri, zielony sos z drobno posiekanej pietruszki i rozdrobnionego czosnku w oliwie z octem winnym.

Pikantne sosy grillowe

Jeśli nasi goście preferują pikantne smaki, do karkówki możemy podać sos ostry: amerykański hot sauce, indonezyjski sambal lub wietnamsko-tajską srirachę.

Sosy grillowe na bazie majonezu, idealne do grillowanej kiełbasy

Co podać do kiełbasy z grilla? Ketchup i musztarda to oczywiste wybory, ale nie usatysfakcjonują każdego. Dla gości, którzy potrzebują czegoś więcej, dobrze jest przygotować ofertę jasnych sosów na bazie majonezu.

Majonez jako uniwersalna baza do sosów

Jak wybrać majonez, który doskonale sprawdzi się w poniższych sosach? Powinien być odpowiednio gęsty, wytrawny w smaku i długo utrzymujący świeżość. To wszystko charakteryzuje Majonez do dekoracji Hellmann’s – majonez numer 1 na świecie! Wyróżnia się stabilnością i świetną konsystencją związaną z wysoką zawartością oleju rzepakowego, a także rozpoznawalnym i lubianym smakiem.

Sosy na grilla przygotowanie na bazie majonezu: czosnkowy, tatarski, aioli.

Czosnkowy sos aioli

Pierwszy sos, który warto podać do kiełbasy, to hiszpańskie aioli, czyli emulsja z czosnku i oleju roślinnego o konsystencji majonezu, niekiedy z dodatkiem żółtka. Przygotowuje się go rozdrabniając ząbki czosnku, a następnie ucierając je z pozostałymi składnikami

Sos tatarski

Druga propozycja to klasyczny sos tatarski: połączenie majonezu z posiekanymi ogórkami, grzybkami, kaparami i przyprawami. Doskonale smakuje z tradycyjnymi wyrobami serwowanymi z grilla, takimi jak kiełbasa, kaszanka czy frankfurterki.

Sos remulada

Skandynawskim odpowiednikiem sosu tatarskiego, który rewelacyjnie łączy się ze smakiem grillowanej kiełbasy, jest remulada. To sos na bazie majonezu zawierający posiekane warzywa i pikle, przyprawę curry i niekiedy chrzan, kapustę kiszoną czy anchois.

Recepturę na ten znakomity sos znajdziesz w naszym przepisie na pieczonego, podwędzanego pstrąga z grilla z babką ziemniaczaną i domową remuladą.

Przepis na pieczonego, podwędzanego pstrąga z grilla z babką ziemniaczaną i sosem remulada.

Sos do kurczaka z grilla? Amerykański sos do grilla i inne

Delikatne w smaku mięso kurczaka o lekkiej teksturze wymaga wyrazistych sosów, które nadadzą mu charakteru. Warto sięgnąć po sosy pochodzące z różnych zakątków świata, aby dostarczyć gościom nieco odmiany, takie jak:

  • sos romesco: Romesco to hiszpański sos z grillowanych papryk i migdałów, doprawiony czosnkiem, pieprzem cayenne i wędzoną papryką,
  • sos zhug: Zielony sos z Jemenu składający się z ostrych papryk, kolendry, czosnku i opcjonalnie kuminu,
  • sos tysiąca wysp: Amerykański sos na bazie majonezu i ketchupu wzbogacony smakiem cebuli i ogórka konserwowego,
  • sos mango-chili: Ten sos opiera się na słodko-ostrym połączeniu dojrzałego mango z czosnkiem, chili i imbirem.

Sosy jogurtowe na grilla

Dla tych gości, którzy preferują łagodne smaki i właśnie z tego powodu zamawiają kurczaka, warto posiadać w odwodzie sosy jogurtowe, których smak można urozmaicić ziołami i przyprawami.

Sosy do warzyw z grilla, także wegetariańskie

Grillowanie warzyw wymaga tej samej uważności, co przygotowywanie na ruszcie kawałków mięs i wyrobów mięsnych. O tym, jak przygotować doskonałe warzywa z grilla dowiesz się z artykułu Grillowane warzywa. Jak grillować warzywa, by uzyskać pełnię smaku?, natomiast inspiracje na przyprawienie grillowanych warzyw znajdziesz w tekście Jak przyprawić warzywa z grilla? Jeśli sztukę grillowania warzyw opanowałeś już do perfekcji, zastanów się, czy serwujesz do nich odpowiednie sosy?

Klasyczne sosy grillowe do warzyw: tzatziki, tahini guacamole

Warzywa doskonale łączą się ze świeżymi sosami, takimi jak grecki sos tzatziki. Przygotowując go, warto pamiętać o dodaniu odrobiny posiekanej mięty, która sprawi, że będzie jeszcze bardziej orzeźwiający! Inne świetne opcje to sos z tahini i soku z cytryny lub lekkie guacamole.

Cięższe sosy do grillowanych warzyw: sos orzechowy

Niekiedy możemy chcieć połączyć warzywa z bogatszymi, cięższymi sosami, na przykład z sosem orzechowym. Aby go przygotować, wystarczy wymieszać gładkie masło orzechowe z sosem sojowym, czosnkiem i papryką, a następnie dodać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Sosy na bazie wegańskiego majonezu

Do warzyw wyśmienicie pasują też sosy na bazie majonezu. Należy pamiętać, że jeśli warzywa chcemy serwować osobom unikającym wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, powinniśmy skorzystać z roślinnego majonezu bez jajek. Świetnym wyborem będzie Majonez wegański Hellmann’s, którego smak i konsystencja w niczym nie ustępują tradycyjnemu majonezowi.

Możemy go wykorzystać na przykład do przygotowania pikantnego sosu z jalapeño i kolendrą, który nasi szefowie podają w wegetariańskim spicy burgerze z jalapeño i marynowaną cebulą.

Przepis na wegetariańskiego burgera z jalapenio, marynowaną cebulą i sosem na bazie wegetariańskiego majonezu.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza