Sztuka robienia makaronu | Unilever Food Solutions

Free chef course on how to make pasta 02:11

Wprowadzenie do robienia makaronu

Dowiedz się wszystkiego o robieniu makaronu od szefa kuchni Alessandro Baya z restauracji Diciannove w Londynie. Szef pokaże Ci, jak przygotować idealne ciasto i rozwałkować je do odpowiedniej grubości, a także przedstawi wskazówki dotyczące cięcia na klasyczne kształty makaronu oraz przygotowywania tagliatelle z sosem ragù.

01:17

Przygotowanie kuchni

Korzystając z najlepszych wskazówek, dowiedz się, jak przygotować kuchnię do robienia makaronu, aby uzyskać odpowiednią temperaturę otoczenia w celu przygotowania idealnego ciasta. 

03:09

Sposób przygotowywania ciasta na makaron

Zobacz, jak szef kuchni Alessandro Bay robi ciasto na makaron od podstaw. Dowiedz się, jak za każdym razem uzyskać odpowiedni stosunek mąki do jajek oraz jak stosować techniki wyrabiania ciasta. 

03:42

Jak robić makaron

Zapoznaj się z techniką szefa kuchni Alessandro Baya dotyczącą wałkowania makaronu, która umożliwia uzyskanie idealnej grubości makaronu i pocięcie go na określone kształty, w tym tagliatelle i tagliolini. Ekspert przedstawi również wskazówki dotyczące przechowywania i zamrażania.

05:49

Składniki ragù na bazie wołowiny

Poznaj proste składniki potrzebne do przygotowania charakterystycznego włoskiego dania — tagliatelle z ragù na bazie wołowiny.