Co oznacza bufet idealny? Z całą pewnością to taki bufet, w którym każdy znajdzie coś dla siebie: tradycjonaliści i odkrywcy kuchni świata, jedzący zdrowo i lekko, unikający mięsa i alergicy. Przedstawiamy inspiracje na duże i małe przekąski, dzięki którym każda impreza będzie udana.
Ciepłe przekąski
Ciepłe przystawki na dwa-trzy kęsy to hit imprezowych bufetów. Goście mogą zaspokoić nimi większy głód oraz rozgrzać się, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w sezonie zimowym. Oto nasze topowe propozycje.
Pulpeciki podawane z sosem
Klasyczne wieprzowe z sosem pomidorowym, japońskie w sosie teriyaki z sezamem, hiszpańskie z dodatkiem fasoli i kukurydzy, lekkie drobiowe z ziołowym sosem na bazie Majonezu Hellmann’s YoFresh – pomysłów na pulpeciki jest tyle, ile szefów kuchni! Warto przygotować kilka rodzajów, dzięki czemu każdy gość znajdzie coś dla siebie.
Krokiety warzywne z dipami
Jeśli nasi goście to tradycjonaliści, przypadną im go gustu ziemniaczane krokiety z serem i boczkiem, otoczone w bułce tartej i usmażone na fryturze. Jeśli natomiast wiemy, że poszukują nowych (zdrowszych) smaków, możemy przygotować lżejsze, pieczone krokiety z brokułu lub kalafiora.
Mini bao mięsne i roślinne
Bułeczki bao zawojowały nasze lokale gastronomiczne, i trudno się dziwić: są łatwe do podania i personalizacji, smakują zarówno miłośnikom smaków Azji, jak i wielbicielom kuchni regionalnych.
Warto ugościć nimi osoby na diecie roślinnej, nadziewając je świeżymi warzywami julienne i smażonym tofu oraz polewając dipem majo-sriracha na bazie Majonezu Hellmann’s Vegan.
Imprezowe przekąski - zainspiruj się street foodem
Przygotowując ciepłe przekąski, możesz inspirować się nie tylko kuchnią tradycyjną czy światową, ale także street foodem. Przy korzystaniu z ulicznych inspiracji świetnie sprawdzają się dania główne w wersji miniaturowej – na przykład mini burgery czy mini hot dogi.
Jeśli Twoi goście są wymagający i poszukują wykwintnych smaków, postaw na owoce morza. Możesz podać ośmiorniczkę na grzance z Sosem sałatkowym 1000 wysp Hellmann’s, przegrzebki w szynce parmeńskiej czy grillowane krewetki z ananasem i majonezem cytrusowym.
Finger food – przepisy i pomysły
Poza większymi przekąskami na ciepło, zaproponujmy gościom fingerfoody – czyli przystawki „na jeden kęs”, które można zjeść bez sztućców. Oto kilka inspiracji.
- Koreczki caprese: z pomidorkami koktajlowymi i mini-mozzarellą, polane oliwą bazyliową
- Koreczki z kulką twarogu, melonem i prosciutto
- Koreczki sushi: z ryżem posmarowanym wasabi i tuńczykiem w sezamie
- Kasztany smażone w boczku
- Chipsy warzywne z lekkim dipem ziołowym
Bardzo eleganckim finger foodem są krążki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką krabową. Do ich przygotowania najlepiej sprawdzi się Majonez Hellmann’s Sałatkowy, który idealnie łączy składniki sałatki.
Z mody nigdy nie wychodzą otwarte kanapki, na przykład crostini – nieduże grzanki z dodatkiem serów, wędlin, warzyw i ziół. Jeśli chcemy podobną formę przygotować dla gości nie spożywających glutenu, możemy postawić na krążki polenty, ozdobione konfitowanymi pomidorami oraz Majonezem Hellmann’s Decorative, który utrzyma stabilność przez cały bankiet.
Nowoczesnymi finger foodami są jednoporcjowe kieliszki, w których znajduje się dip oraz przekąska – najczęściej kawałek foccacci czy pity, grissini, krokiet ziemniaczany czy grillowana krewetka. Przygotowując je, warto postawić na domowe oryginalne sosy na bazie majonezu: ziołowy, z grillowaną papryką, z pieczonym czosnkiem, z sosem sriracha lub z musem mango.
Sałatki na imprezy
Dla tych, którzy lubią jeść lekko i zdrowo, podajmy jednoporcjowe sałatki z dipem do samodzielnego polania. Możemy postawić na klasyczne smaki, jak na sałatkę Cezar z grzankami, podawaną z oryginalnym Sosem Hellmann’s Cezar z subtelnym aromatem anchois lub sałatkę z boczkiem i pomidorami koktajlowymi, którą świetnie uzupełni Sos Hellmann’s miodowo-musztardowy.
Jeśli chcemy odrobinę osłodzić gościom moment spożywania sałatki, możemy dodać do niej różnorodne owoce, na przykład przygotować:
- sałatkę z grillowanym kurczakiem i ananasem, która dobrze komponuje się z Sosem Hellmann’s 1000 wysp,
- sałatkę z truskawkami i kulkami ricotty oraz świeżą bazylią,
- sałatkę z serem z niebieską pleśnią oraz świeżymi figami.
Chcesz przenieść swoje umiejętności kulinarne na wyższy poziom? Poznaj kurs online Akademii UFS „Podstawy gotowania z wykorzystaniem syfonów”, w którym dowiesz się, jak wykorzystać to narzędzie do przygotowania na przykład jajecznicy czy gazpacho.