Menu
Unilever Food Solutions » Home
  • Przepisy
  • Wiedza
    • Gotowanie
    • Biznes gastronomiczny
    • Wspieramy gastronomię podczas kryzysu
    • Kalkulator food cost
    • Broszury z przepisami
  • Szkolenia i konkursy
    • Online Akademia UFS
    • Stacjonarne Warsztaty Kulinarne UFS
    • Wydarzenia i konkursy kulinarne
     
  • Nasze Produkty
    • Wszystkie produkty
    • Bazy warzywne
    • Desery
    • Dodatki do dań
    • Herbaty i napoje
    • Lody
    • Majonezy i dressingi
    • Napoje Urban Monkey
    • Rosoły, przyprawy i sosy sałatkowe
    • Roślinne "mięso"
    • Sosy, fixy, zasmażki
    • Zupy i dodatki do zup
     
  • Jak zamówić
  • Nasze marki
    • Poznaj nasze marki
    • O nas
    • Materiały wsparcia sprzedaży
    • Katalog produktowy
     
  • Kontakt
    • Login
    • Historia zamówień
    • Moje konto
    • Historia zamówień
    • Wyloguj się
produkty
przepisy
  • {query} w produkty
  • {query} w nagrody
  • {query} w przepisy
  • {query} w inne
wszystkie
    • Zapomniałaś/eś hasła?

    • Załóż konto
    • Moje konto
    • Wyloguj się
  1. Strona główna
  2. Wiedza
  3. Wspieramy gastronomię podczas kryzysu
  4. Żywienie wspierające odporność
  5. Zdrowsze rozwiązania w zakresie żywienia
  1. Żywienie wspierające odporność
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Zdrowsze rozwiązania w zakresie żywienia
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Zdrowsze rozwiązania w zakresie żywienia
  • Pinterest-Link opens in a new window - article - Zdrowsze rozwiązania w zakresie żywienia
  • Google Plus-Link opens in a new window - article - Zdrowsze rozwiązania w zakresie żywienia
  • Wspieramy gastronomię podczas kryzysu

Zdrowsze rozwiązania w zakresie żywienia

Poznaj praktyczne wskazówki, dzięki którym zmodyfikujesz swoje menu tak, aby serwowane dania były zdrowsze i ciekawsze.

Istnieje mnóstwo sposobów, z których możesz skorzystać, aby dania z Twojego menu były zdrowsze. W tym artykule omówimy kilka popularnych rozwiązań, które ułatwią Ci komponowanie nie tylko smacznych, ale i zdrowych posiłków dla Twoich gości.
 

Czytanie etykiet

Etykiety zawierają wiele cennych informacji na temat produktu, w tym te dotyczące jego wartości odżywczych. Warto wiedzieć, jak właściwie czytać etykiety i przekazywać informacje na temat składników odżywczych gościom, ponieważ może to zachęcić ich do wybierania zdrowszych opcji.

  • Dobrze poznaj skład i wartości odżywcze używanych produktów, aby móc odpowiadać na ewentualne pytania gości.
  • Skorzystaj z informacji o wartościach odżywczych, aby tworzyć zbilansowane, urozmaicone i zdrowsze dania.
  • Określ potencjalne alergeny i wyróżnij je w menu, tak aby goście mieli ich pełną świadomość.
  • Zaplanuj jadłospisy odpowiadające na konkretne potrzeby gości, którzy muszą przestrzegać konkretnej diety, na przykład niskosodowej, niskotłuszczowej, niskocholesterolowej czy niskokalorycznej.
     

Cechy zdrowych posiłków

Dowiedz się, czym charakteryzują się zdrowe posiłki i wykorzystaj tę wiedzę, aby skomponować jeszcze lepsze menu dla swojej restauracji. Zdrowe posiłki powinny:

  • być pełne dobrych składników odżywczych,
  • mieć zbilansowane wartości odżywcze,
  • zawierać zalecane ilości składników odżywczych,
  • zawierać różnorodne składniki pochodzące z różnych źródeł.


Zdrowsze techniki gotowania

Wiesz już, co wyróżnia zdrowe posiłki. Czas przyjrzeć się zdrowym metodom obróbki, które możesz zastosować.

  • Gotowanie na parze — nie wymaga użycia tłuszczu i pomaga zachować składniki odżywcze.
  • Gotowanie w wodzie — nie wymaga użycia tłuszczu, dzięki czemu nie zwiększa kaloryczności posiłków.
  • Poszetowanie — metoda przyrządzania naturalnie delikatnych produktów, takich jak jaja, ryby i warzywa, bez użycia tłuszczu.
  • Smażenie metodą sauté lub stir-fry — doskonała alternatywa dla smażenia w głębokim tłuszczu. Zachowywane są właściwości odżywcze oraz naturalny kolor składników, dzięki czemu potrawa wygląda bardziej apetycznie.
  • Grillowanie — niskotłuszczowa metoda przyrządzania mięs, która umożliwia wytopienie tłuszczu w procesie obróbki. Należy tylko uważać, aby nie przypalić mięsa, ponieważ spożywanie zwęglonych produktów może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory.


Zdrowsze przyprawianie

Oto lista zdrowszych przypraw, których możesz użyć w trakcie gotowania.

  • Owoce, miód, syrop klonowy – bardziej odżywcze źródła naturalnie występujących cukrów.
  • Aromatyczne składniki (cebula, czosnek, imbir) – dodają smaku bez konieczności używania nadmiaru soli.
  • Prażone przyprawy, orzechy, pestki – dodają daniom smaku i aromatu.
  • Oliwy smakowe – zdrowsza alternatywa dla masła.
  • Octy smakowe, na przykład cytrusowe – świeży, wyrazisty smak zmniejsza chęć sięgnięcia po sól.


Zdrowe kompozycje na talerzu

Zdrowe jedzenie to nie tylko witaminy i minerały w nim zawarte — to też kwestia odpowiedniego zbilansowania posiłku. Oto kilka rad, jak dobierać porcje składników, aby danie było jak najzdrowsze.

  • Upewnij się, że na talerzu znajdują się w odpowiednich proporcjach pełne ziarna, zdrowe białko oraz warzywa i owoce.
  • Zmniejsz porcje składników skrobiowych na rzecz większej ilości surówek.
  • Ogranicz ilość sosu w podawanych daniach.
     

Co jeszcze możesz zrobić?

Wiesz już, jak serwować zbilansowane posiłki pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. A co możesz zrobić, by promować zdrowe jedzenie w swojej restauracji:

  • Używaj świeżych, odżywczych produktów.
  • Zaprzyjaźnij się z produktami organicznymi.
  • Używaj mniej dodatków do żywności.
  • Wprowadź do menu różne zdrowe zestawy.
  • Zachęcaj klientów do próbowania zdrowszych opcji za pomocą akcji promocyjnych.
  • Przedstawiaj zdrowe jedzenie jako opcję premium.

Chcesz zaoferować swoim gościom zdrowsze i bogate w składniki odżywcze dania? Możesz to zrobić bez pogarszania ich smaku! Poznaj techniki gotowania, które Ci w tym pomogą i dowiedz się jak używać odpowiednich składników, aby nadać potrawom głęboki smak i równowagę odżywczą. To wszystko w kursie online Akademii UFS "Wprowadzenie do zdrowej kuchni". Sprawdź teraz!

Podobne artykuły

    • Żywienie wspierające odporność
    Rodzaje składników odżywczych
    • Żywienie wspierające odporność
    Zboża uprawiane przez naszych przodków podbijają współczesne stoły
    • Żywienie wspierające odporność
    Składniki wzmacniające odporność, które warto wyróżnić w menu
    • Żywienie wspierające odporność
    Promowanie roślinnego menu

Nigdy nie przestawaj uczyć się z Akademią UFS

  • Ucz się od innych Szefów kuchni
  • 2-minutowe filmy, bez reklam!
  • Opanuj nowe umiejętności
Utwórz konto
Masz już konto? Zaloguj się tutaj
  • Przepisy
  • Wiedza
  • Szkolenia i konkursy
  • Nasze Produkty
  • Jak zamówić
  • Nasze marki
  • Kontakt
  • Newsletter
  • Wybierz swój kraj
  • Please Recycle
  • Ogólne warunki prawne
  • Informacja o prywatności
  • Informacja o wykorzystaniu plików cookie
Zapisz się na nasz Newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisując się, otrzymasz przepisy, informacje z branży, darmowe próbki i wiele więcej.

Znajdź nas na
  • YouTube
  • Facebook
Unilever Food Solutions » Home

© 2021 Unilever Food Solutions | Wszelkie prawa zastrzeżone

Unilever Food Solutions » Home

Zainstaluj ten webapp naTwoim iPhonie Zainstaluj ten webapp na Twoim iPadzie Zainstaluj ten webapp na Twoim Androidzie Zainstaluj ten webapp na Twoim Windowsie

Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.

x