Menu

Uczulenie na orzechy – uwaga!

Uczulenie na orzechy to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych – statystyki wskazują, że cierpi na nie 1 proc. populacji, czyli co setna osoba.

Aż 15 odmian orzechów może uczulać. Jednak za około połowę alergii odpowiadają orzechy ziemne. Do innych silnie uczulających orzechów należą orzechy włoskie, laskowe i migdały.

Alergia na orzechy – na co uważać?

Przy przygotowywaniu potraw dla alergików należy zwrócić uwagę nie tylko na ich całkowitą eliminację z dania, ale też na półprodukty, które mogą je zawierać oraz zanieczyszczenia wynikające z niezachowania higieny pracy z alergenami.

Warto więc posegregować produkty używane w kuchni na te, które nie zawierają alergenów, korzystać z osobnych przyrządów (desek, noży itp.) oraz dbać o czystość w kuchni – tak, by nawet drobiny orzechów nie dostały się do dań dla alergików.

Orzechy – zamienniki

Jeśli stosujesz orzechy w kuchni, użycie innych produktów może być wyzwaniem. Czym je zastąpić?

Jak obsłużyć alergika?

Jako restauratorzy, mamy obowiązek udostępnienia gościom listy alergenów. Możemy o nich informować albo w karcie, albo w osobnym dokumencie dostępnym na życzenie. Nie każdy jednak będzie gotów o nią prosić – wielu gości preferuje kontakt z kelnerem i indywidualną rozmowę o składnikach dania.

Dlatego kluczem do usatysfakcjonowania alergików jest wyszkolony personel kelnerski, który bez problemu wskaże gościom potrawy bez orzechów lub zaproponuje zamienniki. Regularne szkolenia z karty to podstawa udanej komunikacji z gościem.

 

Wielu Twoich gości to alergicy? Chcesz gościć ich na najwyższym poziomie? Sprawdź, jakie możliwości daje kuchnia roślinna, która nie zawiera laktozy czy skorupiaków. Poznaj kurs Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”, z którego dowiesz się, jak przygotować wegańskie specjały.