Klasyka vs nowoczesność

Według raportu przygotowanego przez OECD*, Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju, konsumenci na świecie spożywają rocznie ok. 32,5 kg mięsa, tj. drób, baraninę, wołowinę oraz wieprzowinę. Na międzynarodowym podium w kwestii spożycia mięsa znajduje się Australia, USA, Argentyna, Izrael oraz Brazylia. W sezonie grillowym burgery to flagowe danie zarówno we wciąż powstających hipsterskich bistro, jak i w wykwintnych restauracjach.

Klasyczny burger amerykański to chrupiąca bułka, wołowe mięso wysmażone w stopniu rare, medium lub well done w zależności od preferencji gości, kilka plastrów kiszonego ogórka, pomidory, cheddar oraz sos. Jego charakter można w prosty sposób zmienić, np. opracowując autorski sos do burgera, który zrewolucjonizuje kubki smakowe gości.

Restauratorzy na całym świecie śledzą aktualne trendy i czerpią inspiracje z kuchni świata. Dzięki kreatywności szefów kuchni zwykły burger może zdecydowanie zachwycić gości nowym spojrzeniem na smak.

Burger amerykański

Amerykańskie burgery to klasyka gatunku. Burger wołowy z warstwą topionego sera w towarzystwie plastrów ogórka to pomysł na idealnego burgera. Sprawdź nasz przepis na wyjątkowego burgera amerykańskiego.

Burger grecki

Burgery z soczystą jagnięciną z grilla w towarzystwie wyjątkowego smaku pieczonego sera halloumi to przykład na to jak w prosty sposób nadać charakteru potrawie. Śródziemnomorski klimat w nietuzinkowym wydaniu - wypróbuj nasz przepis!

Burger wegetariański

Burgery to nie tylko chrupiąca bułka z mięsem, ale także doskonała alternatywa dla wegetarian i wegan, dla których aromatyczny kotlet z czerwonej fasoli lub ciecierzycy z kolendrą będzie najlepszą opcją na udane danie z grilla. Sprawdź, co przygotowali nasi szefowie - wegetariański burger z czerwonej fasoli z sosem cytrynowo-ziołowym to swoista fuzja smaków – fani mięsa z pewnością nie będą zawiedzeni.

Burgery – trendy i inspiracje

Zarówno goście restauracji, jak i szefowie kuchni mają świadomość tego, że podstawą dobrego burgera jest... bułka. Świetnej jakości pieczywo i soczysty kawałek grillowanego mięsa stanowi o całokształcie efektu. Oprócz mięsnych burgerów, szefowie kuchni odpowiadają na potrzeby wegetarian i wegan, komponując  oryginalne przepisy.

Grill jest o tyle wdzięczną techniką kulinarną, że pozwala na łączenie smaków mięsa i warzyw z różnymi przyprawami, sosami i składnikami, np. jajkiem sadzonym, bekonem czy owocami. Kuchnie świata, np. indyjska, meksykańska, włoska czy francuska dają mnóstwo możliwości, które szefowie mogą wykorzystać w swoim menu. 

  • burger jagnięcy z salsą mango, pastą awokado, chili i sosem na bazie soku pomarańczowego i kurkumy
  • burger z grillowanymi grzybami portobello, brzoskwinią i pieczoną marchewką julienne
  • tajski burger z indykiem, sosem orzechowym, kapustą i limonką
  • burger z Bliskiego Wschodu z baraniną, sosem tahini oraz serem feta
  • koreański burger wołowy z sosem sojowym, sezamem, piklami, brązowym cukrem i czosnkiem
  • brazylisjki burger z wołowiną, chorizo i jajkiem
  • burger wołowy z orzechami pekan, cheddarem i karmelizowaną czerwoną cebulą
  • turecki burger z baraniną, cebulą karmelizowaną z jagodami, rukolą i kozim serem
  • francuski burger wołowy z cebulą, serem brie oraz bekonem
  • hawajski burger z łososiem, karmelizowanym w kokosie ananasem i awokado
  • indyjski burger z indykiem, mango i ogórkowym jogurtem z miętą
  • włoski burger z kurczakiem, parmezanem i bazyliowym pesto
  • wołowy burger chimichurri z karmelizowaną cebulą
  • burger wieprzowy z piklami, szynką i serem szwajcarskim
  • wegański burger z soczewicą, sojonezem czosnkowym i grillowaną cukinią

Kulinarne trendy w roku 2018, np. superfoods, kwiaty jadalne czy kurkuma dają nam szerokie pole do kulinarnych interpretacji. Dzięki nietuzinkowym połączeniom smaków są w stanie zmienić powszechne schematy dotyczące grilla i wprowadzić niemałe rewolucje zarówno w autorskich menu szefów kuchni, jak i w całej branży gastronomicznej.

*OECD, „Agricultural Outlook: Meat”, http://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/oecd-fao-agricultural-outlook-2015/meat_agr_outlook-2015-10-en

Przygotuj się na SEZON GRILLOWY