Pomidory cherry - Pachino

Pomidory Pachino

Pomodori pachino to dojrzewająca pod sycylijskim słońcem odmiana pomidorów cherry. Niewielkie owoce doskonale sprawdzają się w sałatkach, ale warto ich użyć także do pizzy. Surowe, przepołowione pachino będą smakowitym dopełnieniem makaronu z pesto.

Pomidory Costoluto

Pomidory Costoluto

Odmiana pomidorów costoluto pochodzi z Toskanii. Te duże pomidory o okazałych, żebrowanych kształtach nie tylko zdobią każdą sałatkę, ale też kryją w sobie mnóstwo intensywnego aromatu. Są bardzo soczyste, a ich kwaskowość świetnie kontrastuje z neutralną oliwą i sałatą. Lubią towarzystwo słodszych warzyw, takich jak papryka, marchew czy koper włoski. Ze względu na swoją mięsistość doskonale nadają się też do sosów.

Pomidory San Marzano

Pomidory San Marzano

Słodkie, podłużne pomidory prosto z Kampanii. Ta rosnąca u podnóży Wezuwiusza odmiana pomidorów wymaga specjalnej gleby pochodzenia wulkanicznego. Doskonale sprawdza się w przygotowaniu sosów i przetworów, nadaje się także do suszenia. By w pełni cieszyć się niepowtarzalnym smakiem pomidorów san marzano, przed użyciem najczęściej usuwa się ich wyjątkowo twardą skórkę.

Pomidory Roma

Pomidory Roma

Pochodzące z Włoch pomidory roma o bardzo obfitym miąższu i smukłym kształcie doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu przecierów. Głównie dlatego, że podczas gotowania uwalniają pełnię swego smaku. To właśnie dzięki tej odmianie pomidorów spaghetti może smakować jeszcze lepiej! Ze względu na swoją gęstość i niewielką zawartość soków stanowią znakomity dodatek do pizzy, ponieważ nie rozmiękczają ciasta.

Pomidory Pelati

Pomidory Pelati

To charakterystyczne pomidory zrywane w najgorętsze dni. Swoją rozpoznawalność zawdzięczają temu, że spożywane są bez skórki, a ich puszystość i świeżość czyni je perfekcyjnym uzupełnieniem sałatek i dań dla prawdziwych smakoszy. Te wyjątkowe gatunki pomidorów możesz wykorzystać do zrobienia idealnego sosu pomidorowego, zupy minestrone, czy też kremu z karmelizowanych pomidorów.