Menu

Od połowy kwietnia do końca czerwca restauracyjne karty dań obfitują w dania ze szparagów, których smaku nie da się porównać z żadnym innym. Uważane za produkt szlachetny i dający absolutną dowolność w kwestii reinterpretacji ich struktury i smaku. 

Wielkanocne smaki – standardy świąteczne

Świeże szparagi to warzywa twarde, białe są znacznie bardziej włókniste niż zielone, dlatego należy je obierać. Gotując szparagi, warto pamiętać o tym, aby były główki warzyw wystawały ponad poziom wody. Są różne sposoby gotowania szparagów – szefowie kuchni dodają do wody mleko, sól, cukier lub cytrynę, pamiętając, że im krócej trwa proces gotowania, tym lepiej dla ich esencji. 

Ciekawostki:

  • białe szparagi rosną pod ziemią, stąd ich kolor ze względu na brak dostępu do światła słonecznego
  • zielone szparagi rosną nad powierzchnią ziemi, a na ich kolor wpływa chlorofil
  • skład szparagów (szczególnie asparagina) wpływa na zapach substancji wydzielanych przez organizm człowieka
  • najwięcej szparagów hoduje się w Wielkopolsce
  • na świecie największą produkcję szparagów notują Chiny, Peru oraz Stany Zjednoczone
  • do przyrządzenia szparagów wykorzystuje się specjalne akcesoria, tj. garnki, sznurki silikonowe oraz obieraczki

Sos holenderski – the king is back

Sos holenderski jest fundamentem w każdej kuchni i pozwala na wykorzystywanie swojego potencjału
w kreacji nowych smaków. Doskonale sprawdza się w połączeniu z jajkami, warzywami, rybami i mięsem (szczególnie z rusztu), jednak najczęściej pojawiająca się kombinacja i, tym samym, jedna
z najpopularniejszych w niemal każdym miejscu na świecie to szparagi + sos holenderski.

Alt Image Text

Aksamitna i wyjątkowa formuła sosu holenderskiego sprawia, że smak szparagów jest jeszcze bardziej wyraźny. Tych kilka prostych składników, dzięki którym powstaje idealnie kremowy sos holenderski daje świetną alternatywę np. dla sosu beszamelowego. W aktualnych trendach kulinarnych stawia kolejne wyzwania szefom kuchni.

Alt Image Text

Tyle przepisów, ilu szefów kuchni

Szparagi to wdzięczny produkt, którego smak można odkrywać ciągle na nowo, stąd szefowie kuchni łączą wpływy z międzynarodowych kuchni, proponując szparagi pieczone, duszone, gotowane, smażone, grillowane, zupy lub... na słodko. Najpopularniejsze są odmiany białe i zielone, rzadziej ze względu na dostępność fioletowe, które spotykane są w kartach angielskich i włoskich restauracji.

Alt Image Text

Parowanie szparagów z innymi produktami przynosi w efekcie zaskakujące propozycje kulinarne,
np. makaron ze szparagami, bobem i szafranem, grzanki z cheddarem, szparagami i cayenne czy słodki mus z białych szparagów, białą czekoladą i chili.

Alt Image Text

Szparagi – menu

Klasyczne połączenie białych szparagów z sosem holenderskim oraz zielonych z truflami jest najpopularniejszą pozycją w sezonowym menu, niemniej ich smak pozwala na komponowanie oryginalnych dań.

  • białe szparagi z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską
  • pizza z zielonymi szparagami, kaparami i jajkiem sadzonym
  • stek z łososia ze fioletowymi szparagami, pieczonym czosnkiem i koperkiem
  • brioszka z kaszanką, zielonymi szparagami, jajkiem w koszulce
  • pieczone szparagi z parmezanem i czosnkiem
  • szparagi z gorgonzolą i bazylią
  • karmelizowane szparagi z białą czekoladą, truskawkami i bazylią
Alt Image Text

Szefowie kuchni co sezon przygotowują oryginalne menu ze szparagami w roli głównej – rozwijają potencjał ich smaku, kreują zupełnie nowe potrawy, eksperymentują z kulinarną konwencją. Szparagi doskonale sprawdzają się jako główny składnik przystawek, dań głównych, a nawet deserów, które zaskakują nawet najbardziej wymagających gości.

Zanim sezon na szparagi rozpocznie się na dobre, warto zastanowić się, jak udoskonalić menu
w restauracji i w jaki sposób podkreślić smak szparagów. W naszej ofercie znajduje się doskonały sos holenderski Gourmet, którego aksamitna konsystencja i gęsta formuła o głębokim maślanym smaku idealnie sprawdzi się w połączeniu ze szparagami.

Dowiedz się co jeszcze warto podawać w tym SEZONIE

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza