![Marcin Szachowicz](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Marcin_Szachowicz.jpg)
Konserwacja żywności przynosi wiele korzyści: pozwala nam cieszyć się sezonowymi produktami dłużej, obniża koszty związane z marnotrawstwem żywności i pozytywnie wpływa na planetę. Oto przegląd najciekawszych metod konserwacji.
Sposoby konserwacji żywności
![Mrożenie Mrożenie](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zero-n-less-waste/naturalne-metody-konserwacji-zywnosci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1584436967629.png)
Mrożenie
Jedna z najczęściej stosowanych metod konserwacji żywności, dzięki której możemy przechować ją naprawdę długo. Należy pamiętać, że produkty zawierające dużo wody znacznie zmieniają właściwości po rozmrożeniu – dlatego tę metodę trzeba stosować świadomie.
![Wędzenie Wędzenie](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zero-n-less-waste/naturalne-metody-konserwacji-zywnosci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1487804721/image.img.png/1584441990348.png)
Wędzenie
Wędzenie pozwala nie tylko na zakonserwowanie mięs i serów, ale też nadaje im wyjątkowego dymnego posmaku. Wędzone produkty możemy przechowywać w zależności od rodzaju wędzenia i jego czasu trwania – od kilku dni do nawet kilku miesięcy.
![Suszenie Suszenie](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zero-n-less-waste/naturalne-metody-konserwacji-zywnosci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_886441195/image.img.png/1584437011824.png)
Suszenie
Metoda powolnego suszenia produktów aż do znacznej utraty wody sprawia, że możemy stosować je w naszej kuchni dużo dłużej niż świeże. Wyjątkową formą suszenia jest liofilizacja, czyli suszenie zamrożonych produktów. Dzięki temu zachowują wszystkie wartości odżywcze świeżej żywności.
![Kiszenie Kiszenie](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zero-n-less-waste/naturalne-metody-konserwacji-zywnosci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_420435140/image.img.png/1584437028765.png)
Kiszenie
Ten proces nie tylko pozwala na długie przechowywanie produktów, ale także zmienia ich skład, pozwalając na namnożenie się bakterii dobrych dla funkcjonowania naszych jelit. Przeczytaj również artykuł kiszonki – nie tylko z kapusty.
![Pasteryzacja Pasteryzacja](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zero-n-less-waste/naturalne-metody-konserwacji-zywnosci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1480436784/image.img.png/1584437043265.png)
Pasteryzacja
Podgrzewanie produktów stosujemy głównie w przypadku przetworów z owoców – soków, dżemów czy konfitur. Dzięki temu możemy dłużej cieszyć się ich smakiem i stworzyć świetne dodatki do słodkich śniadań czy wytrawnych dań głównych.
![Przechowywanie w soli Przechowywanie w soli](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zero-n-less-waste/naturalne-metody-konserwacji-zywnosci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1430288979/image.img.png/1584437055953.png)
Przechowywanie w soli
Sól blokuje rozwój drobnoustrojów, dlatego świetnie sprawdza się jako naturalny konserwant. Tradycyjnie w soli przechowuje się mięso, słoninę czy ryby, ale można też tę metodę stosować do konserwacji białego sera czy warzyw korzeniowych.
![Przechowywanie w oleju Przechowywanie w oleju](/wiedza/biznes-gastronomiczny/zero-n-less-waste/naturalne-metody-konserwacji-zywnosci/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1419965426/image.img.png/1584437068818.png)
Przechowywanie w oleju
Zalanie produktów olejem odcina dostęp powietrza, dzięki czemu świetnie konserwuje. Stosuje się go zwłaszcza do długiego przechowywania ziół, które tracą swoje właściwości po wysuszeniu.