KONTRAST SMAKÓW
Jedyna zasada to brak zasad
Nowe inspiracje
Zmysłowe doświadczenia
Efekt zaskoczenia
O trendzie
Eksperymentujemy w różnych dziedzinach naszego życia. Poszukiwanie nowości jest naturalne dla gastronomii, wszak szefowie kuchni wciąż testują, zaskakują smakami i sprawiają, że goście zachwycają się połączeniami, których nigdy wcześniej nie próbowali. Ekstrawaganckie zestawienia, nieszablonowe połączenia i feeria barw – to wszystko, czego oczekują współcześni goście. Wciągnij ich w niesamowitą przygodę i angażuj wszystkie ich zmysły!
„Lubię kontrastować ze sobą nie tylko różne smaki, ale i tekstury. Moja praca to codzienne dbanie o to, aby nie zapominać o kreatywności.”
Szef Paweł Kaczmarek
Szef Kuchni UFS Polska Region Południowy
Przepisy w trendzie KONTRAST SMAKÓW
Lekkość owoców morza i intensywność mięsa w smaku oraz w strukturze, połączona z drobnym makaronem, przesiąkniętym sosem - to eksplozja kulinarnych wrażeń.
Szef Kamil Tłuczek, Zwycięzca polskich eliminacji konkursu Bocuse d'Or 2023
Kontrastem może być wykorzystanie dwóch rodzajów mięsa oraz podanie elementów zimnych i gorących na jednym talerzu.
Szefowa Santa Adata, Szefowa Kuchni UFS Łotwa i Estonia
Dobry deser nie obejdzie się bez różnorodnych faktur, w tym bez kruchych elementów. To one nadają charakteru delikatnej strukturze i kontrastują doznania smakowe.