+

Mięso

Ciasto

  • Mąka pszenna 250 g
  • Masło 82% 125 g
  • Zimna woda 100 ml
  • Żółtka 1 szt
  • Sól 4 g

Galaretka z Porto

Terrina / Podanie

  • Korniszony 150 g
  • Grzyby marynowane 150 g
  • Musztarda Dijon 200 g
  1. Mięso

    • Wszystkie składniki połącz i delikatnie wyrób na jednolitą masę.
    • Dopraw do smaku pieprzem białym, imbirem, gałką muszkatołową i goździkami mielonymi.
  2. Ciasto

    • Połącz składniki i przygotuj kruche ciasto. Wyrabiaj je krótko w mikserze, a następnie zawiń w folię i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Galaretka z Porto

    • W klarownym wywarze jarzynowym rozpuść Auszpik, dodając na końcu Porto.

  4. Terrina / Podanie

    • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem tak, aby wystawało z brzegów.
    • Następnie ułóż masę mięsną i przykryj ją ciastem.
    • Z pozostałego ciasta wytnij pierścienie o średnicy 3 cm, ułóż je na górze terriny i posmaruj rozmąconym jajkiem. Następnie nożykiem wytnij dziurki w pierścieniach po to, aby podczas pieczenia terrina odparowywała nadmiar wilgoci.
    • Piecz z sondą ustawioną na 68 °C w temperaturze 175°C.
    • Ostudź i zalej przygotowaną wcześniej galaretką.
    • Terrinę odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
    • Wyporcjowaną terrinę podawaj z marynowanymi grzybami, korniszonami i musztardą Dijon.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.