Sernik podany z konfiturą, ganache i lodami chałwowymi
Nowatorski sposób podania sernika. Znajdziemy tu kremowy ser, chrupki maślany crunch, intensywny ganache oraz wytrawną emulsję z oliwy z oliwek. Dodając chałwę do lodów, uzyskujemy ich oryginalny smak.

Składniki
Sernik podany z konfiturą, ganache i lodami chałwowymi
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Masa serowa
Żółtko
/g
80.0 g
0%
Cukier
/g
90.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
20.0 ml
0%
Masło
/g
130.0 g
0%
Ser Philadelphia
/g
500.0 g
0%
Ganache
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
150.0 ml
0%
Syrop glukozowy
/g
50.0 g
0%
Czekolada mleczna 54%
/g
450.0 g
0%
Masło
/g
200.0 g
0%
Likier pomarańczowy
/ml
50.0 ml
0%
Crunch
Masło
/g
50.0 g
0%
Odtłuszczone mleko w proszku
/g
100.0 g
0%
Lody
Lody waniliowe
/g
500.0 g
0%
Chałwa
/g
100.0 g
0%
Emulsja z oliwy
Glukoza
/g
200.0 g
0%
Żółtko
/cu
3.0 cu
0%
Oliwa z oliwek
/ml
250.0 ml
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Konfitura owocowa
Jabłko
/g
200.0 g
0%
Gruszka
/g
200.0 g
0%
Ocet jabłkowy
/ml
300.0 ml
0%
Kora cynamonowa
/cu
1.0 cu
0%
Anyż gwiazdki
/cu
2.0 cu
0%
Cukier
/g
200.0 g
0%
Rodzynki
/g
70.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Masa serowa
-
Żółtko 80.0 g
-
Cukier 90.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 20.0 ml
-
Masło 130.0 g
-
Ser Philadelphia 500.0 g
Ganache
-
"Śmietanka" roślinna 30% 150.0 ml
-
Syrop glukozowy 50.0 g
-
Czekolada mleczna 54% 450.0 g
-
Masło 200.0 g
-
Likier pomarańczowy 50.0 ml
Crunch
-
Masło 50.0 g
-
Odtłuszczone mleko w proszku 100.0 g
Lody
-
Lody waniliowe 500.0 g
-
Chałwa 100.0 g
Emulsja z oliwy
-
Glukoza 200.0 g
-
Żółtko 3.0 cu
-
Oliwa z oliwek 250.0 ml
-
Sól Do Smaku
Konfitura owocowa
-
Jabłko 200.0 g
-
Gruszka 200.0 g
-
Ocet jabłkowy 300.0 ml
-
Kora cynamonowa 1.0 cu
-
Anyż gwiazdki 2.0 cu
-
Cukier 200.0 g
-
Rodzynki 70.0 g
-
Masa serowa
- Żółtka połącz z Ramą i cukrem, a następnie ubij w kąpieli wodnej. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i stopniowo dodawaj ser.
- Całość wymieszaj na gładką masę.
- Przełóż do foremek, wystudź lub zamroź.
-
Ganache
- Zagotuj Ramę 31% z syropem, dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
- Dodaj masło, a gdy masa przestygnie, dodaj likier pomarańczowy. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia
-
Crunch
- Podgrzej masło i skarmelizuj w nim odtłuszczone mleko w proszku.
- Przecedź przez drobne sitko i przełóż na ręcznik papierowy.
-
Lody
- Lody waniliowe wymieszaj z chałwą. Ponownie zamroź.
-
Emulsja z oliwy
- Syrop podgrzej do temperatury 30˚C, dodaj żółtko, wymieszaj.
- Wlewaj powoli oliwę, tworząc gęstą emulsję.
- Dopraw do smaku.
-
Konfitura owocowa
- Owoce obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej octem. Dodaj przyprawy, cukier i rodzynki.
- Gotuj na wolnym ogniu, do odparowania soków, w naczyniu szczelnie przykrytym papierem do pieczenia z dziurką na środku.