+

Masa serowa

  • Żółtko 80.0 g
  • Cukier 90.0 g
  • Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 20.0 ml
  • Masło 130.0 g
  • Ser Philadelphia 500.0 g

Ganache

  • Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 150.0 ml
  • Syrop glukozowy 50.0 g
  • Czekolada mleczna 54% 450.0 g
  • Masło 200.0 g
  • Likier pomarańczowy 50.0 ml

Crunch

  • Masło 50.0 g
  • Odtłuszczone mleko w proszku 100.0 g

Lody

  • Lody waniliowe 500.0 g
  • Chałwa 100.0 g

Emulsja z oliwy

  • Glukoza 200.0 g
  • Żółtko 3.0 cu
  • Oliwa z oliwek 250.0 ml
  • Sól do smaku

Konfitura owocowa

  • Jabłko 200.0 g
  • Gruszka 200.0 g
  • Ocet jabłkowy 300.0 ml
  • Kora cynamonowa 1.0 cu
  • Anyż gwiazdki 2.0 cu
  • Cukier 200.0 g
  • Rodzynki 70.0 g
  1. Masa serowa

    • Żółtka połącz z Ramą i cukrem, a następnie ubij w kąpieli wodnej. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i stopniowo dodawaj ser.
    • Całość wymieszaj na gładką masę.
    • Przełóż do foremek, wystudź lub zamroź.
  2. Ganache

    • Zagotuj Ramę 31% z syropem, dodaj czekoladę i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
    • Dodaj masło, a gdy masa przestygnie, dodaj likier pomarańczowy. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia
  3. Crunch

    • Podgrzej masło i skarmelizuj w nim odtłuszczone mleko w proszku.
    • Przecedź przez drobne sitko i przełóż na ręcznik papierowy.
  4. Lody

    • Lody waniliowe wymieszaj z chałwą. Ponownie zamroź.
  5. Emulsja z oliwy

    • Syrop podgrzej do temperatury 30˚C, dodaj żółtko, wymieszaj.
    • Wlewaj powoli oliwę, tworząc gęstą emulsję.
    • Dopraw do smaku.
  6. Konfitura owocowa

    • Owoce obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej octem. Dodaj przyprawy, cukier i rodzynki.
    • Gotuj na wolnym ogniu, do odparowania soków, w naczyniu szczelnie przykrytym papierem do pieczenia z dziurką na środku.