+

Mięso

  • Schab bez kości, oczyszczony 750 g
  • Mąka 40 g
  • Jaja 3 szt
  • Panko 400 g
  • Frytura do smażenia

Warzywa

  • Marchew, obrana 300 g
  • Papryka czerwona, oczyszczona 200 g
  • Rzodkiew biała, obrana 200 g
  • Seler naciowy, obrany 200 g
  • Cukinia 100 g
  • Cebula czerwona, obrana 100 g
  • Kapusta pekińska, grubsze częsci 100 g
  • Czosnek, plasterki 20 g
  • Olej 50 ml
  • Sezam, przyrumieniony 15 g
  • Sól do smaku

Smażony ryż z jajkiem i kolendrą

  • Ryż 700 g
  • Olej 20 ml
  • Jaja 3 szt
  • Dymka, zielona część 40 g
  • Kolendra, grubo pokrojona 10 g
  • Olej sezamowy 10 ml
  • Sól
  1. Mięso

    • Schab pokrój w bardzo cienkie plasterki, przypraw Delikatem, panieruj w mące, jajku i panko. Smaż na głębokim tłuszczu.
  2. Warzywa

    • Warzywa pokrój w dowolny sposób i obsmaż na oleju.
    • Dodaj sos Sambal Manis, sezam i duś przez chwilę tak, aby warzywa pozostały al dente.
    • Dopraw solą i odstaw.
  3. Smażony ryż z jajkiem i kolendrą

    • Ryż ugotuj na sypko.
    • Na rozgrzanej patelni usmaż jaja. Intensywnie mieszając, dodaj ryż, posiekaną dymkę, kolendrę i olej sezamowy.
    • Ryż dopraw do smaku.
  4. Podanie

    • Schab ułóż na blasze G/N, przekładając warzywami.