Quiche z grzybami leśnymi
Klasyczne danie kuchni francuskiej urozmaicone dodatkiem leśnych grzybów. Idealna propozycja do jesiennego menu. Świetnie komponuje się z bukietem sałat i sosem vinaigrette.

Składniki
Quiche z grzybami leśnymi
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ciasto (2 formy)
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg
/g
250.0 g
0%
Jaja
/cu
1.0 cu
0%
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l
/ml
100.0 ml
0%
Sól
/g
15.0 g
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Mąka typ 550
/g
450.0 g
0%
Farsz
Boczek, kostka
/g
250.0 g
0%
Por
/g
294.0 g
0%
Borowik mrożony, kostka
/g
300.0 g
0%
Podgrzybek mrożony, kostka
/g
300.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
0.0 ml
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
400.0 ml
0%
Sos pieczarkowo-borowikowy Knorr 1 kg
/g
100.0 g
0%

Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ciasto (2 formy)
-
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 250.0 g
-
Jaja 1.0 cu
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100.0 ml
-
Sól 15.0 g
-
Cukier 10.0 g
-
Mąka typ 550 450.0 g
Farsz
-
Boczek, kostka 250.0 g
-
Por 294.0 g
-
Borowik mrożony, kostka 300.0 g
-
Podgrzybek mrożony, kostka 300.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l
-
"Śmietanka" roślinna 30% 400.0 ml
-
Sól, Pieprz Do Smaku
-
Ciasto (2 formy)
- Ramę Profi 1 kg utrzyj z jajkiem, Ramą 24%, solą i cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wyrób ciasto (pozostaw 50 g mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania).
- Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i włóż do formy na tartę. Na ciasto połóż pergamin, wysyp groch lub fasolę i piecz w temperaturze 180˚C przez 10 minut. Dzięki temu rant ciasta nie opadnie.
- Wyjmij z pieca, zdejmij pergamin z fasolą i piecz kolejne 5 minut.
-
Farsz
- Boczek podsmaż razem z pokrojonym w paski porem. Oddzielnie podsmaż grzyby.
- W jednej misce połącz podsmażone składniki, Ramę 31%, jaja i Sos pieczarkowo-borowikowy.
- Gotową masę wlej do upieczonych ciast.
-
Quiche
- Piecz w temperaturze 130˚C przez 25 minut, a następnie podnieś temperaturę do 170˚ i piecz kolejne 10 minut.
- Quiche pozostaw do wystudzenia, wyporcjuj i porcyjnie podgrzej.
- Podawaj z galaretką z czarnego bzu, smażonymi kurkami, gotowanym porem i esencją ze szpinaku.