Quiche z grzybami leśnymi
Klasyczne danie kuchni francuskiej urozmaicone dodatkiem leśnych grzybów. Idealna propozycja do jesiennego menu. Świetnie komponuje się z bukietem sałat i sosem vinaigrette.

Składniki
Ciasto (2 formy)
-
Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 250 g
-
Jaja 1 cu
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100 ml
-
Sól 15 g
-
Cukier 10 g
-
Mąka typ 550 450 g
Farsz
-
Boczek, kostka 250 g
-
Por 294 g
-
Borowik mrożony, kostka 300 g
-
Podgrzybek mrożony, kostka 300 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l
-
Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 400 ml
-
Sól, pieprz do smaku
-
Ciasto (2 formy)
- Ramę Profi 1 kg utrzyj z jajkiem, Ramą 24%, solą i cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wyrób ciasto (pozostaw 50 g mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania).
- Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i włóż do formy na tartę. Na ciasto połóż pergamin, wysyp groch lub fasolę i piecz w temperaturze 180˚C przez 10 minut. Dzięki temu rant ciasta nie opadnie.
- Wyjmij z pieca, zdejmij pergamin z fasolą i piecz kolejne 5 minut.
-
Farsz
- Boczek podsmaż razem z pokrojonym w paski porem. Oddzielnie podsmaż grzyby.
- W jednej misce połącz podsmażone składniki, Ramę 31%, jaja i Sos pieczarkowo-borowikowy.
- Gotową masę wlej do upieczonych ciast.
-
Quiche
- Piecz w temperaturze 130˚C przez 25 minut, a następnie podnieś temperaturę do 170˚ i piecz kolejne 10 minut.
- Quiche pozostaw do wystudzenia, wyporcjuj i porcyjnie podgrzej.
- Podawaj z galaretką z czarnego bzu, smażonymi kurkami, gotowanym porem i esencją ze szpinaku.