+

Ciasto (2 formy)

  • Rama Profi uniwersalny tłuszcz 72% 1kg 250 g
  • Jaja 1 cu
  • Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100 ml
  • Sól 15 g
  • Cukier 10 g
  • Mąka typ 550 450 g

Farsz

  • Boczek, kostka 250 g
  • Por 294 g
  • Borowik mrożony, kostka 300 g
  • Podgrzybek mrożony, kostka 300 g
  • Rama Culinesse Profi 0,9 l
  • Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 400 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  1. Ciasto (2 formy)

    • Ramę Profi 1 kg utrzyj z jajkiem, Ramą 24%, solą i cukrem. Dodaj przesianą mąkę i wyrób ciasto (pozostaw 50 g mąki do podsypania ciasta podczas wałkowania).
    • Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i włóż do formy na tartę. Na ciasto połóż pergamin, wysyp groch lub fasolę i piecz w temperaturze 180˚C przez 10 minut. Dzięki temu rant ciasta nie opadnie.
    • Wyjmij z pieca, zdejmij pergamin z fasolą i piecz kolejne 5 minut.
  2. Farsz

    • Boczek podsmaż razem z pokrojonym w paski porem. Oddzielnie podsmaż grzyby.
    • W jednej misce połącz podsmażone składniki, Ramę 31%, jaja i Sos pieczarkowo-borowikowy.
    • Gotową masę wlej do upieczonych ciast.
  3. Quiche

    • Piecz w temperaturze 130˚C przez 25 minut, a następnie podnieś temperaturę do 170˚ i piecz kolejne 10 minut.
    • Quiche pozostaw do wystudzenia, wyporcjuj i porcyjnie podgrzej.
    • Podawaj z galaretką z czarnego bzu, smażonymi kurkami, gotowanym porem i esencją ze szpinaku.