Pieczeń z jelenia w ciemnym sosie z żurawiną
Dzięki zawinięciu ciasta z farszem w pergamin, uzyskany kulebiak będzie okrągły i zachowa pożądany kształt.

Składniki
Pieczeń z jelenia w ciemnym sosie z żurawiną
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Marynata
Marchew, kostka
/g
120.0 g
0%
Seler, kostka
/g
150.0 g
0%
Cebula, kostka
/g
200.0 g
0%
Ocet winny czerwony
/ml
200.0 ml
0%
Wino czerwone
/ml
500.0 ml
0%
Sól
/g
40.0 g
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Jałowiec, rozgnieciony
/szt.
10.0 szt.
0%
Liść laurowy
/szt.
5.0 szt.
0%
Mięso
Udziec z jelenia
/kg
3.0 kg
0%
Smalec do smażenia
/g
0.0 g
0%
Sos
Woda
/ml
700.0 ml
0%
Żurawina konserwowa
/g
80.0 g
0%
Krokiety
Puree ziemniaczane z mlekiem Knorr 4 kg
/g
570.0 g
0%

Ciasteczka korzenne, zmielone
/g
300.0 g
0%
Jaja
/szt.
3.0 szt.
0%
Sól, gałka muszkatołowa do smaku
/g
0.0 g
0%
Mleko
/l
1.0 l
0%
Bułka tarta
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Marynata
-
Marchew, kostka 120.0 g
-
Seler, kostka 150.0 g
-
Cebula, kostka 200.0 g
-
Ocet winny czerwony 200.0 ml
-
Wino czerwone 500.0 ml
-
Sól 40.0 g
-
Cukier 10.0 g
-
Jałowiec, rozgnieciony 10.0 szt.
-
Liść laurowy 5.0 szt.
Mięso
-
Udziec z jelenia 3.0 kg
-
Smalec do smażenia
Sos
-
Woda 700.0 ml
-
Żurawina konserwowa 80.0 g
Krokiety
-
Ciasteczka korzenne, zmielone 300.0 g
-
Jaja 3.0 szt.
-
Sól, gałka muszkatołowa do smaku
-
Mleko 1.0 l
-
Bułka tarta 100.0 g
-
Marynata
- Warzywa zetrzyj na grubej tarce.
- Cebulę pokrój w piórka i całość połącz z resztą składników.
-
Mięso
- Udziec z jelenia zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 dni do lodówki.
- Następnie wyjmij mięso z lodówki i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelni zasmaż mięso na smalcu wieprzowym i odcedzone warzywa z marynaty.
-
Sos
- Mięso i warzywa na patelni zalej przecedzonym winem z marynaty i wodą. Dodaj sos pieczeniowy i duś do miękkości.
- Następnie wyjmij mięso, sos przecedź i zredukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dodaj żurawinę i dopraw do smaku według uznania.
-
Krokiety
- Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.
-
Podanie
- Pieczeń podawaj wykrojoną, w towarzystwie sosów, żurawiny i krokietów.