+

Marynata

  • Marchew, kostka 120 g
  • Seler, kostka 150 g
  • Cebula, kostka 200 g
  • Ocet winny czerwony 200 ml
  • Wino czerwone 500 ml
  • Sól 40 g
  • Cukier 10 g
  • Jałowiec, rozgnieciony 10 szt
  • Liść laurowy 5 szt

Mięso

  • Udziec z jelenia 3 kg
  • Smalec do smażenia

Sos

Krokiety

  1. Marynata

    • Warzywa zetrzyj na grubej tarce.
    • Cebulę pokrój w piórka i całość połącz z resztą składników.
  2. Mięso

    • Udziec z jelenia zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 dni do lodówki.
    • Następnie wyjmij mięso z lodówki i osusz ręcznikiem papierowym.
    • Na patelni zasmaż mięso na smalcu wieprzowym i odcedzone warzywa z marynaty.
  3. Sos

    • Mięso i warzywa na patelni zalej przecedzonym winem z marynaty i wodą. Dodaj sos pieczeniowy i duś do miękkości.
    • Następnie wyjmij mięso, sos przecedź i zredukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    • Dodaj żurawinę i dopraw do smaku według uznania.
  4. Krokiety

    • Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.
    • Uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.
  5. Podanie

    • Pieczeń podawaj wykrojoną, w towarzystwie sosów, żurawiny i krokietów.

+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.