+

Ozór

Sałatka

  • Pomarańcza 2 kg
  • Pomidorki koktajlowe 300 g
  • Kapary jabłuszkowe 150 g
  • Rukola 250 g
  • Oliwa z oliwek 50 ml

Podanie

  1. Ozór

    • Przygotuj solankę z 2 litrów wody. Nastrzyknij nią ozory, a następnie włóż je do pozostałej części solanki. Pozostaw na 5 dni w lodówce.
    • Włoszczyznę, cebulę i czosnek zasmaż na oleju i zalej 2,5 l wody. Dopraw do smaku Esencją bulionu wołowego, przyprawami i zagotuj.
    • Do gotującego się wywaru włóż ozory i gotuj do miękkości.
      Wystudź, wyporcjuj.
  2. Sałatka

    • Pomarańcze wyfiletuj, pomidorki i kapary przekrój na połowę.
    • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z rukolą i skrop oliwą.
  3. Podanie

    • Ozory pokrój na krajalnicy wzdłuż na cienkie plastry o grubości 2 mm.
    • Na półmisku ułóż sałatkę, a na niej cienkie plastry mięsa.
    • Całość podawaj z sosem miodowo-musztardowym.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.