Kremowa zupa dyniowa z brzoskwinią, dodatkiem mleka kokosowego i curry
Dyni nie należy gotować w dużej ilości wody, ponieważ wtedy traci ona smak i walory odżywcze. Lepiej jest ją udusić na wolnym ogniu w jak najmniejszej ilości wody. Dynia w smaku jest dość mdła, dlatego pamiętaj - aby zachować balans słodko-kwaśny oraz podkreślić smak dyni, trzeba ją doprawić intensywnymi przeprawami jak chili, anyż, goździk, imbir.

Składniki
Zupa dyniowa
-
Dynia piżmowa 2.2 kg
-
Brzoskwinie z puszki 300.0 g
-
Szalotka 60.0 g
-
Marchew 70.0 g
-
Czosnek 3.0 ząbki
-
Curry żółte do smaku
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
-
Woda 2.0 l
-
Mleko kokosowe 200.0 ml
-
Sok z limonki 30.0 ml
-
Masło 125.0 g
-
Sól, cukier do smaku
Podanie
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100.0 ml
-
Marchew 100.0 g
-
Papryka chili świeża 1.0 cu
-
Świeże zielone zioła do dekoracji
-
Zupa dyniowa
- Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Szalotkę, marchew i czosnek obrać, pokroić i zeszklić w wyższym garnku na Ramie Culinesse, na końcu dodając curry .
- Następnie dodać pokrojoną dynię i brzoskwinie, zalać połową wody i dusić pod przykryciem, wraz Fondem z owoców morza.
- Gdy dynia będzie miękka, zmiksować ją na gładkie purée, dodać mleko kokosowe, resztę wody, sok z limonki i zagotować.
- Następnie zestawić z palnika, dodać pokrojone zimne masło i mieszać do rozpuszczenia.
- Całość doprawić do smaku według uznania.
-
Podanie
- Na porcję kremu nałóż Ramę 24%, dekoruj marchewką pokrojoną metodą julienne, a następnie zeszkloną oraz chili pokrojoną bardzo cienko.
- Udekoruj ziołami (najlepiej świeżą kolendrą).