+

Zupa dyniowa

  • Dynia piżmowa 2.2 kg
  • Brzoskwinie z puszki 300 g
  • Szalotka 60 g
  • Marchew 70 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Curry żółte do smaku
  • Woda 2 l
  • Mleko kokosowe 200 ml
  • Sok z limonki 30 ml
  • Masło 125 g
  • Sól, cukier do smaku

Podanie

  • Marchew 100 g
  • Papryka chili świeża 1 cu
  • Świeże zielone zioła do dekoracji
  1. Zupa dyniowa

    • Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Szalotkę, marchew i czosnek obrać, pokroić i zeszklić w wyższym garnku na Ramie Culinesse, na końcu dodając curry .
    • Następnie dodać pokrojoną dynię i brzoskwinie, zalać połową wody i dusić pod przykryciem, wraz Fondem z owoców morza.
    • Gdy dynia będzie miękka, zmiksować ją na gładkie purée, dodać mleko kokosowe, resztę wody, sok z limonki i zagotować.
    • Następnie zestawić z palnika, dodać pokrojone zimne masło i mieszać do rozpuszczenia.
    • Całość doprawić do smaku według uznania.
  2. Podanie

    • Na porcję kremu nałóż Ramę 24%, dekoruj marchewką pokrojoną metodą julienne, a następnie zeszkloną oraz chili pokrojoną bardzo cienko.
    • Udekoruj ziołami (najlepiej świeżą kolendrą).
+