+

Królik

  • Skoki królicze 10 szt. 2.5 kg
  • Sól, cukier do smaku
  • Pietruszka korzeń (kostka) 250 g
  • Marchew, kostka 500 g
  • Seler naciowy, kostka 250 g
  • Cebula, kostka 100 g
  • Jabłka , kostka 200 g
  • Olej do smażenia
  • Limonka 1 szt
  • Cukier do smaku
  • Woda do zalania

Sos

Podanie

  • Chipsy z warzyw, do dekoracji
  1. Królik

    • Skoki królicze przekrój na połowę, przypraw solą, pieprzem i dodaj Primerbę tymiankową, Esencję bulionu, pokrojone warzywa i jabłka. Odstaw do zamarynowania.
    • Zamarynowane mięso obsmaż na złoty kolor, a następnie na tej samej patelni obsmaż warzywa i jabłka.
    • Całość przełóż do głębokiej blachy G/N, dodaj obraną limonkę pokrojoną w kostkę, musztardę i cukier. Zalej wodą tak, aby królik był przykryty.
    • Duś pod przykryciem przez 90 minut w temperaturze 160°C (w piecu konwekcyjnym na programie z dodatkiem 20% pary).
    • Mięso wyjmij z wywaru, warzywa przecedź, a wywar zredukuj o połowę.
  2. Sos

    • Wywar zmiksuj z warzywami, dodaj Ramę 15%, Esencję bulionu drobiowego i masło.
    • Dopraw do smaku solą i cukrem. W razie konieczności zagęść.
  3. Podanie

    • Królika podawaj na przygotowanym sosie.
    • Danie udekoruj chipsami z warzyw.
+