Filet z kaczki podany z sercami pora, piklowaną kalarepą i nutą orientu
Filet marynowany na sposób orientalny jest ciekawą propozycją na podanie kaczki. Idealny do dań kuchni a la carte. Zastosowana marynata gwarantuje soczystość i wyjątkowy smak.

Składniki
Filet z kaczki podany z sercami pora, piklowaną kalarepą i nutą orientu
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Marynowanie kaczki
Filet z kaczki
/kg
1.8 kg
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
150.0 ml
0%

Czosnek mielony
/g
10.0 g
0%
Mirin (wino ryżowe)
/ml
100.0 ml
0%
Sake
/ml
50.0 ml
0%
Anyż, Cynamon Do Smaku
/
0.0
0%
Serce pora
Por biała część
/g
700.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Piklowana kalarepa
Ocet winny czerwony
/ml
60.0 ml
0%
Miód
/g
100.0 g
0%
Olej arachidowy
/ml
300.0 ml
0%
Kalarepa
/g
200.0 g
0%
Pieczona kalarepa
Kalarepa
/g
800.0 g
0%
Sos ponzu
Redukcja drobiowa do sosów Knorr Professional 0,8 kg
/g
30.0 g
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Ocet ryżowy
/ml
20.0 ml
0%
Sos rybny
/ml
20.0 ml
0%
Sos sojowy jasny
/ml
10.0 ml
0%
Skórka z pomarańczy
/g
20.0 g
0%
Czosnek
/ząbek
1.0 ząbek
0%
Miód
/g
10.0 g
0%
Masło
/g
40.0 g
0%
Marynowany imbir
Imbir obrany
/g
100.0 g
0%
Cukier puder
/g
100.0 g
0%
Woda
/ml
50.0 ml
0%
Ocet winny biały
/ml
50.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Marynowanie kaczki
-
Filet z kaczki 1.8 kg
-
Czosnek mielony 10.0 g
-
Mirin (wino ryżowe) 100.0 ml
-
Sake 50.0 ml
-
Anyż, Cynamon Do Smaku
Serce pora
-
Por biała część 700.0 g
-
Sól Do Smaku
-
Masło 50.0 g
Piklowana kalarepa
-
Ocet winny czerwony 60.0 ml
-
Miód 100.0 g
-
Olej arachidowy 300.0 ml
-
Kalarepa 200.0 g
Pieczona kalarepa
-
Kalarepa 800.0 g
Sos ponzu
-
Redukcja drobiowa do sosów Knorr Professional 0,8 kg 30.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Ocet ryżowy 20.0 ml
-
Sos rybny 20.0 ml
-
Sos sojowy jasny 10.0 ml
-
Skórka z pomarańczy 20.0 g
-
Czosnek 1.0 ząbek
-
Miód 10.0 g
-
Masło 40.0 g
Marynowany imbir
-
Imbir obrany 100.0 g
-
Cukier puder 100.0 g
-
Woda 50.0 ml
-
Ocet winny biały 50.0 ml
-
Marynowanie kaczki
- Filety oczyść, a pozostałe składniki wymieszaj i umieść z filetami w worku vacuum. Zamknij i odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
- Następnie włóż do cyrkulatora w temperaturze 58⁰C na 45 minut, wyjmij i włóż do wody z lodem.
-
Serce pora
- Por ułóż na pergaminie i piecz w temperaturze 190⁰C ok. 30 minut.
- Po częściowym przestygnięciu obetnij korzeń, zdejmij 4 zewnętrzne warstwy i pokrój na 5 cm walce. Przypraw solą i włóż do roztopionego masła.
-
Piklowana kalarepa
- Ocet, miód i olej (zamiast arachidowego możesz użyć rzepakowy), wymieszaj, dodaj plastry kalarepy o grubości 1 mm i odstaw na 24 godziny.
-
Pieczona kalarepa
- Kalarepę owiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190⁰C do miękkości. Obierz i pokrój w słupki o grubości 3 cm. Obsmaż.
-
Sos ponzu
- Redukcję wymieszaj w gorącej wodzie i zagotuj. Dodaj pozostałe składniki, oprócz masła.
- Następnie redukuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj.
-
Marynowany imbir
- Świeży, obrany imbir pokrój w bardzo cienkie plastry.
- Plastry imbiru parz przez kilka sekund we wrzątku, a następnie przełóż do wody z lodem. Czynność powtórz.
- Pozostałe składniki wymieszaj i zagotuj. Dodaj imbir i gotuj na minimalnym ogniu przez 30 minut.