+

Farsz

Ciasto

  • Skrobia pszenna 250 g
  • Sól
  • Woda 250 ml
  • Skrobia ziemniaczana 100 g
  • Olej 40 ml

Consommé

  • Woda 2 l
  • Marchew 150 g
  • Seler 80 g
  • Pietruszka 100 g
  • Por biała część 50 g
  • Filet z kurczaka 500 g
  • Jajko białko (35g) 3 cu
  • Lód, pokruszony 250 g
  • Ocet jabłkowy 10 ml
  • Anyż, Kafir, Imbir, Kolendra, Trawa cytrynowa

Podanie

  • Papryka chili świeża 1 cu
  • Kolendra świeża 30 liści
  • Liście selera naciowego 1 cu
  • Minicebulka dymka 30 cu
  • Marchew 100 g
  1. Farsz

    • Mięso pokrój, wymieszaj z sosami Ketjap Manis oraz Pang Gang, odstaw na godzinę.
    • Zdejmij marynatę i zmiel mięso.
    • Krewetki pokrój i zasmażaj krótko na dużym ogniu. Zdejmij z patelni.
    • Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę szalotkę z czosnkiem, dodaj pokrojone grzyby shiitake, chili i imbir. Całość zasmażaj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wymieszaj z mięsem i kolendrą.
    • Dopraw do smaku.
  2. Ciasto

    • Skrobię pszenną wymieszaj z solą, dodaj wodę i zagnieć.
    • Dodaj skrobię ziemniaczaną lub z tapioki, olej i zagnieć na jednolitą masę. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na godzinę.
    • Z przygotowanego ciasta zrób wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na 20 równych kawałków.
    • Każdy kawałek rozwałkuj i nadziej farszem. Sklej, tworząc falbankę, i gotuj na parze.
  3. Consommé

    • Do ciepłej wody dodaj Rosół z kury, wymieszaj.
    • Warzywa obierz, zetrzyj na tarce jarzynowej i wymieszaj ze zmielonym kurczakiem, białkami, pokruszonym lodem i octem jabłkowym.
    • Całość włóż do rosołu, dodaj pozostałe przyprawy i podgrzewaj na małym ogniu. Doprowadź do temperatury ok. 95- 97⁰C i gotuj przez ok. godzinę.
    • Przecedź przez gazę i dopraw do smaku.
  4. Podanie

    • Na talerzu ułóż przygotowane dodatki i pierożki (2 szt. na porcję).
    • Zalej consommé.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.