Cepeliny z królikiem podane na purée z cebuli, z dodatkiem borowików i crunchem
Litewskie cepeliny, doczekały się szlachetnej odsłony. Poprzez użycie mięsa królika oraz zastosowanie różnych tekstur klient odkrywa to danie na nowo. Nawiązujemy do klasycznych dodatków, takich jak cebula, ciemny chleb czy suszone grzyby.

Składniki
Cepeliny z królikiem podane na purée z cebuli, z dodatkiem borowików i crunchem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Farsz
Królik
/g
600.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
210.0 ml
0%
Żółtko
/cu
2.0 cu
0%
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
35.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Pietruszka zielona
/g
10.0 g
0%
Marchew, kostka
/g
70.0 g
0%
Cepeliny
Puree ziemniaczane z mlekiem Knorr 4 kg
/g
300.0 g
0%

Woda
/l
1.0 l
0%
Ziemniaki tarte, odciśnięte
/g
500.0 g
0%
Cebula, tarta
/g
200.0 g
0%
Jaja
/cu
1.0 cu
0%
Mąka pszenna
/g
300.0 g
0%
Skrobia ziemniaczana
/g
90.0 g
0%
Puree z cebuli
Cebula
/g
360.0 g
0%
Masło
/g
100.0 g
0%
Sól morska
/g
0.0 g
0%
Ziemniak, ugotowany
/g
90.0 g
0%
Esencja z królika
Kości królicze
/g
300.0 g
0%
Por
/g
60.0 g
0%
Pietruszka, korzeń
/g
50.0 g
0%
Cebula
/g
70.0 g
0%
Olej
/ml
60.0 ml
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Dodatki
Ciemny chleb
/g
100.0 g
0%
Grzyby leśne (borowiki), suszone
/g
50.0 g
0%
Masło
/g
300.0 g
0%
Borowiki świeże lub mrożone
/g
500.0 g
0%
Masło klarowane
/g
40.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Farsz
-
Królik 600.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 210.0 ml
-
Żółtko 2.0 cu
-
Pietruszka zielona 10.0 g
-
Marchew, kostka 70.0 g
Cepeliny
-
Woda 1.0 l
-
Ziemniaki tarte, odciśnięte 500.0 g
-
Cebula, tarta 200.0 g
-
Jaja 1.0 cu
-
Mąka pszenna 300.0 g
-
Skrobia ziemniaczana 90.0 g
Puree z cebuli
-
Cebula 360.0 g
-
Masło 100.0 g
-
Sól morska
-
Ziemniak, ugotowany 90.0 g
Esencja z królika
-
Kości królicze 300.0 g
-
Por 60.0 g
-
Pietruszka, korzeń 50.0 g
-
Cebula 70.0 g
-
Olej 60.0 ml
-
Woda 500.0 ml
-
Przyprawy (sól i pieprz)
Dodatki
-
Ciemny chleb 100.0 g
-
Grzyby leśne (borowiki), suszone 50.0 g
-
Masło 300.0 g
-
Borowiki świeże lub mrożone 500.0 g
-
Masło klarowane 40.0 g
-
Farsz
- Mięso podziel na 2 równe części. Jedną pokrój w drobną kostkę, a drugą połącz z Ramą, żółtkami oraz Esencją bulionu drobiowego i zmiksuj na gładką masę.
- Obie części połącz, dodaj drobno pokrojoną pietruszkę i zblanszowaną marchew. Wymieszaj i podziel na 10 części.
-
Cepeliny
- Do wody o temperaturze max. 85˚C wsyp Purée ziemniaczane, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie połącz z ziemniakami i cebulą, dodaj jajko i mąkę. Wyrób ciasto na gładką masę.
- Zwróć uwagę na różną zawartość skrobi w ziemniakach - dodawaj skrobię i mąkę pszenną tak długo, aż ciasto nie będzie się lepić do dłoni.
- Ciasto podziel na 10 części, uformuj płaskie placki i nałóż farsz. Zawiń, nadając im charakterystyczny kształt. Gotuj od 10 do 12 minut, aż cepeliny wypłyną.
-
Puree z cebuli
- Obraną cebulę wysmaruj masłem i posyp solą. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piecu w temperaturze 200˚C przez 30 minut.
- Następnie ciepłą cebulę połącz z ziemniakami i zmiksuj na gładką masę.
-
Esencja z królika
- Kości i obrane warzywa przełóż do miski, połącz z olejem i dobrze wymieszaj. Oprósz odrobiną mąki. Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 230˚C. Piecz, aż się mocno zrumienią.
- Następnie przełóż je do garnka, połącz z wodą i sosem Demi-Glace. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
-
Dodatki
- Przygotuj crunch: ciemny chleb wysusz i zmiksuj z suszonym grzybami. Następnie połącz z masłem i zapiekaj w piecu w temperaturze 120˚C przez 10 minut.
- Borowiki przekrój na pół i podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru.
-
Podanie
- Na talerze wyporcjuj purée z cebuli, ułóż cepeliny, dodatki, polej esencją z królika, a na koniec posyp crunchem.