Menu

Składniki

+

Farsz

Cepeliny

Puree z cebuli

  • Cebula 360.0 g
  • Masło 100.0 g
  • Sól morska
  • Ziemniak, ugotowany 90.0 g

Esencja z królika

Dodatki

  • Ciemny chleb 100.0 g
  • Grzyby leśne (borowiki), suszone 50.0 g
  • Masło 300.0 g
  • Borowiki świeże lub mrożone 500.0 g
  • Masło klarowane 40.0 g

  1. Farsz

    • Mięso podziel na 2 równe części. Jedną pokrój w drobną kostkę, a drugą połącz z Ramą, żółtkami oraz Esencją bulionu drobiowego i zmiksuj na gładką masę.
    • Obie części połącz, dodaj drobno pokrojoną pietruszkę i zblanszowaną marchew. Wymieszaj i podziel na 10 części.
  2. Cepeliny

    • Do wody o temperaturze max. 85˚C wsyp Purée ziemniaczane, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
    • Następnie połącz z ziemniakami i cebulą, dodaj jajko i mąkę. Wyrób ciasto na gładką masę.
    • Zwróć uwagę na różną zawartość skrobi w ziemniakach - dodawaj skrobię i mąkę pszenną tak długo, aż ciasto nie będzie się lepić do dłoni.
    • Ciasto podziel na 10 części, uformuj płaskie placki i nałóż farsz. Zawiń, nadając im charakterystyczny kształt. Gotuj od 10 do 12 minut, aż cepeliny wypłyną.
  3. Puree z cebuli

    • Obraną cebulę wysmaruj masłem i posyp solą. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piecu w temperaturze 200˚C przez 30 minut.
    • Następnie ciepłą cebulę połącz z ziemniakami i zmiksuj na gładką masę.
  4. Esencja z królika

    • Kości i obrane warzywa przełóż do miski, połącz z olejem i dobrze wymieszaj. Oprósz odrobiną mąki. Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 230˚C. Piecz, aż się mocno zrumienią.
    • Następnie przełóż je do garnka, połącz z wodą i sosem Demi-Glace. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodatki

    • Przygotuj crunch: ciemny chleb wysusz i zmiksuj z suszonym grzybami. Następnie połącz z masłem i zapiekaj w piecu w temperaturze 120˚C przez 10 minut.
    • Borowiki przekrój na pół i podsmaż na maśle do uzyskania złotego koloru.
  6. Podanie

    • Na talerze wyporcjuj purée z cebuli, ułóż cepeliny, dodatki, polej esencją z królika, a na koniec posyp crunchem.
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu