Śledź podany na purée buraczanym z dodatkiem ziemniaków i marchwi
To danie ma swój początek w tradycyjnej sałatce śledziowej. Burak, który jest jednym z głównych składników sałatki, został podany w postaci kremowego purée.

Składniki
Śledź podany na purée buraczanym z dodatkiem ziemniaków i marchwi
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Śledź
Śledź w zalewie słonej
/g
600.0 g
0%
Woda gazowana
/l
1.0 l
0%
Mleko
/ml
500.0 ml
0%
Olej
/ml
50.0 ml
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
30.0 ml
0%
Granita
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l
/ml
100.0 ml
0%
Purée buraczane
Buraki, kostka
/g
400.0 g
0%
Masło
/g
160.0 g
0%
Soda oczyszczona
/g
2.0 g
0%
Ser litewski Dziugas
/g
60.0 g
0%
Ocet sherry
/ml
5.0 ml
0%
Podanie
Marchew marynowana, wstążki
/g
1100.0 g
0%
Ziemniaki konfitowane, forma walca
/g
250.0 g
0%
Cebulka koktajlowa, marynowana
/cu
20.0 cu
0%
Czerwony szczaw
/liści
20.0 liści
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Śledź
-
Śledź w zalewie słonej 600.0 g
-
Woda gazowana 1.0 l
-
Mleko 500.0 ml
-
Olej 50.0 ml
-
Sok z cytryny świeży 30.0 ml
Granita
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 100.0 ml
Purée buraczane
-
Buraki, kostka 400.0 g
-
Masło 160.0 g
-
Soda oczyszczona 2.0 g
-
Ser litewski Dziugas 60.0 g
-
Ocet sherry 5.0 ml
Podanie
-
Marchew marynowana, wstążki 1100.0 g
-
Ziemniaki konfitowane, forma walca 250.0 g
-
Cebulka koktajlowa, marynowana 20.0 cu
-
Czerwony szczaw 20.0 liści
-
Śledź
- Śledzie pokrój na 20 kawałków, wymocz w wodzie z mlekiem.
- Wyjmij i osusz. Wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny.
-
Granita
- Ramę 24% rozprowadź na pergaminie na wysokość 1-2 cm i zamroź.
- Po wyjęciu z zamrażalnika przełóż do naczynia i zmiksuj do uzysknia sypkiej konsystencji. Ponownie wstaw do zamrażalki na ok. godzinę. Potem znów zmiksuj. Przechowuj w zamrażalce w szczelnym opakowaniu.
-
Purée buraczane
- Buraki gotuj ze 100 g masła i sodą w szybkowarze przez ok. godzinę.
- Odcedź buraki i miksuj z dodatkiem 60 g masła, pokruszonym serem, Barszczem czerwonym Knorr i octem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Majonez szczypiorkowy
- Szczypiorek posiekaj i zmiksuj z połową majonezu. Potem połącz z pozostałym majonezem.
-
Podanie
- Podawaj z marynowaną marchewką, ziemniakami i cebulką koktajlową.
- Dekoruj listkami szczawiu.