Menu

01:15

Wprowadzenie

Podobno jemy naszymi oczami, więc dowiedz się, jak polepszyć swoje umiejętności w zakresie nakładania potraw na talerz dzięki wskazówkom od szefa kuchni Coetzee z Urbanologi w Johannesburgu. Zrozum znaczenie nakładania dań na talerz w sztuce kulinarnej i stwórz idealne otoczenie dla swojej potrawy. Poznaj techniki, narzędzia i trendy, korzystając z porad i przykładów, a także przepisów sezonowych.

02:30

Kontekst

Szef kuchni Coetzee przedstawia wizualny wpływ sztuki nakładania potraw na talerz, począwszy od praktyczności i szybkości przygotowania dania, aż po styl, tożsamość i sezonowe składniki. 

02:15

Składniki

Szef kuchni Coetzee omawia składniki, które są niezbędne do przygotowania dobrego dania. Począwszy od temperatury, aż po konsystencję — poznaj wizualne elementy i przepis na danie ze słodkimi ziemniakami serwowane w restauracji Urbanologi. 

03:05

Naczynia stołowe

Sprawdź, jaki wpływ wywiera kształt zastawy na nakładanie potrawy na talerz. Skorzystaj z przydatnych wskazówek dotyczących układu siatki, aby dowiedzieć się, jak unikać pustych miejsc i uzyskać świetny wygląd potrawy. 

03:45

Prawidłowe a nieprawidłowe nakładanie potrawy na talerz

Korzystając z przykładu sezonowej sałatki, szef kuchni Coetzee pokazuje, jak należy, a jak nie należy nakładać potrawy na talerz, uzyskując dwa różne rezultaty. Przygotuj danie w krótkim czasie — skorzystaj ze wskazówek dotyczących kolorów, struktury i warstw, aby uzyskać doskonałe rezultaty. 

03:01

Słodki ziemniak (okrągły talerz)

Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi nakładania dania ze słodkimi ziemniakami, kozim mlekiem i musem rooibos, korzystając z okrągłego talerza.

03:33

Kalafior (talerz prostokątny)

Szef kuchni Coetzee przedstawia sposób nakładania sałatki kalafiorowej na talerz, używając prostokątnego talerza i monochromatycznych odcieni. Eksperymentuj z wizualizacją potrawy przed jej nałożeniem, aby uzyskać niezwykły wygląd dania.