Menu

Higiena osobista

Niewłaściwa higiena osobista jest przyczyną wielu przypadków zatruć pokarmowych oraz przenoszenia się bakterii i wirusów. Mimo tego nie traktuje się jej priorytetowo myśląc o bezpieczeństwie żywności. Obserwacja i monitorowanie higieny osobistej wśród pracowników kuchni to niezbędny element zapobiegania zanieczyszczeniu żywności. W pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na właściwy ubiór pracowników.

Ubiór

  • Odzież — należy codziennie zakładać czysty strój, noszony wyłącznie w miejscu pracy.
  • Fartuchy — długie fartuchy, osobne na każdym stanowisku obróbki wstępnej (np. ryb, warzyw).
  • Rękawice — jednorazowe, osobne do kontaktu z produktami surowymi i poddanymi obróbce termicznej.
  • Obuwie — wyłącznie pełne obuwie z podeszwą antypoślizgową.

Praktyki higieniczne

Oprócz właściwego ubioru, na jakość i higienę żywności mogą mieć ogromny wpływ proste, codzienne czynności. Zalecamy prowadzenie regularnej, codziennej kontroli pod kątem ścisłego przestrzegania zasad higieny osobistej przez wszystkich członków zespołu. 

Porady dotyczące bezpieczeństwa w kuchni

W godzinach otwarcia restauracji w kuchni dużo się dzieje, warto więc zadbać o bezpieczeństwo. Oto kilka sposobów na zmniejszenie ryzyka wypadku:

  • Nie spiesz się: w kuchni nie należy biegać ani wykonywać gwałtownych ruchów. Oczywiście musimy obsłużyć klientów w określonym czasie, ale spokojne i rozważne działanie tak naprawdę przyspiesza cały proces — a przy tym ogranicza ryzyko niepotrzebnych szkód i urazów.
  • Zawsze obserwuj palniki: nigdy nie należy pozostawiać palników bez nadzoru — otwarty płomień może szybko wywołać pożar.  
  • Uważaj z gazem: wyłączaj palniki, gdy nie są używane, aby ograniczyć ryzyko pożaru lub wybuchu. 
  • Bezpiecznie przechowuj niebezpieczne przedmioty: nie umieszczaj ostrych ani rozgrzanych przedmiotów na odkrytych powierzchniach ani w miejscach niewidocznych. W trakcie obsługi pracownicy mogą nie mieć świadomości takiego zagrożenia. Wszelkie tego typu przedmioty należy przechowywać w określonych, bezpiecznych miejscach. 
  • Korzystaj z właściwych narzędzi: używaj wyposażenia i przyborów zgodnie z ich przeznaczeniem.
  • Miej pod ręką apteczkę: apteczka pierwszej pomocy oraz gaśnica powinny zawsze znajdować się w pobliżu. Sprawdź też, czy nie upłynął ich termin ważności.


W kuchni każdy, nie tylko szef, ma swoją rolę do odegrania. Czujność i dyscyplina nie tylko chronią przed wypadkami — mogą nawet uratować czyjeś życie. 

Dowiedz się więcej na temat bezpieczeństwa w kuchni z naszych artykułów: Przeszkody w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności oraz Czy Twoje dania na dowóz są bezpieczne?