Menu

Obniżasz koszty

Każdy surowiec kosztuje – a jego strata oznacza potrójną stratę finansową.

Przykładowo: jeśli nie sprawdzasz, ilu klientów średnio zamawia dziennie daną potrawę i kuchnia posieka dwa razy więcej warzyw niż to potrzebne, musisz przechować nadwyżkę. Jeśli nie uda się ich zużyć następnego dnia, muszą zostać wyrzucone.

Jeśli więc Twoja kuchnia generuje duże ilości odpadów, to Ty tracisz pieniądze. Dlatego w ekonomicznym interesie restauracji jest ograniczenie marnowania żywności oraz odpowiednie zarządzanie zapasami i układanie menu. Sprawdzone i efektywne sposoby na ograniczenie odpadów w Twojej kuchni znajdziesz w naszym artykule 10 sposobów na ograniczenie odpadów

Przyciągasz świadomych gości

Szeroka medialna dyskusja na temat zmian klimatycznych wpływa na zwiększenie świadomości gości, zwłaszcza tych wykształconych i z dużych miast.

Klienci coraz częściej zwracają uwagę na to, czy restauracja nie korzysta z plastikowych, jednorazowych naczyń i akcesoriów oraz czy nadmiar potrawy można zapakować na wynos.

Jeśli natomiast stosujemy ciekawe praktyki mające na celu zmniejszenie negatywnego wpływu na środowisko, takie jak:

  • korzystanie z produktów lokalnych dostawców,
  • ograniczenie mięsa na rzecz warzyw,
  • kompostowanie resztek organicznych,
  • recykling produktów,

można poinformować o tym gości i stworzyć z tego wyróżnik naszej marki.

Zmieniasz świat na lepszy

Staliśmy się świadomi ekologicznie, a każdy z nas poczuwa się do odpowiedzialności za swoje wybory w kontekście ich wpływu na planetę. Dlatego zmiany w restauracji mające na celu ochronę środowiska wynikają nie tylko z obniżania kosztów i zachęcania gości do częstszych wizyt, ale też z naszej rozwagi. Z tego właśnie wynika nowy i bardzo korzystny dla środowiska trend – restauracje zero waste.

Do produkcji każdego składnika Twoich dań zużywana jest woda, pasza lub nawóz oraz energia elektryczna, a każdy z tych składników jest transportowany. Twoim zadaniem jest wybór tych, które wymagają najmniejszej ilości zasobów i mają najmniejszy negatywny wpływ na planetę.

Mowa o produktach:

  • lokalnych zamiast globalnych,
  • roślinnych zamiast zwierzęcych.

Również ograniczenie marnotrawienia żywności to duża zmiana dla środowiska – wyrzucone produkty gniją i wytwarzają niezwykle szkodliwy metan.

Dzięki rozsądnemu wyborowi produktów i wprowadzeniu dobrego zarządzania odpadami, ograniczasz swój wpływ na środowisko i poprawiasz kondycję naszej planety.