Popularność trendu no waste wynika ze statystyk, które uświadamiają nam, jak wiele jedzenia marnuje się każdego dnia. Za straty odpowiadają producenci, hurtownicy, sklepy, gospodarstwa domowe, ale także gastronomia. W samej Wielkiej Brytanii, w 2016 roku, koszt food waste w restauracjach wyniósł ponad 800 milionów funtów.

Goście restauracji i klienci firm cateringowych, są coraz bardziej świadomi tych statystyk i chcą, by gastronomia stawała się coraz bardziej eko-świadoma. Z drugiej strony, wprowadzenie przemyślanego zarządzania odpadami jest opłacalne dla lokali gastronomicznych.

Istnieją restauracje, które promują się hasłem 100% zero waste, takie jak Nolla w Helsinkach czy Riverford at The Duke of Cambridge w Londynie. Ten sposób na budowanie swojej marki, sprawdza się zwłaszcza w dużych metropoliach, gdzie trendy rozchodzą się w zawrotnym tempie. Lokalni goście, oczekują szybkiego spełniania ich potrzeb, nie tylko tych kulinarnych, ale też związanych z filozofią życia. 

Założenia idei no waste są osiągalne do wprowadzenia w życie restauracji. Wymagają przemyślanych inwestycji, dobrania odpowiednich dostawców i specjalistów od ekologicznej dekoracji sali. Radzimy jednak, aby zamiast wprowadzać zero-waste’ową rewolucję, lepiej powoli próbować nowych rozwiązań, które usatysfakcjonują naszych gości oraz pozwolą nam zaoszczędzić na zarządzaniu odpadami.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź nasze 10 sposobów na ograniczenie odpadów. 

Dowiedź się czy fermentowanie żywności i kontrolowanie wielkości porcji, może pomóc w zarządzaniu odpadami, w celu zmniejszenia kosztów prowadzenia kuchni. Zastosuj te 10 sposobów i stwórz swoją restaurację bardziej eko-świadomą, którą pokochają Twoi goście.